Els Mossos d'Esquadra investiguen una comunitat de propietaris i l'arquitecte responsable d'unes obres en un immoble de Barcelona, als que se'ls atribueix un delicte contra el patrimoni històric per destruir un mural de l'artista Josep Guinovart. Els fets es van fer públics el maig del 2021, llavors la Unitat Central de Patrimoni Històric va detectar a les xarxes i a diversos mitjans la notícia de la destrucció. Es tracta de 'La Sardana', una obra de patrimoni privat que és al vestíbul d'un edifici del barri de Sant Gervasi-Galvany. L’obra està formada per una pintura de 2,95 per 7,50 metres en una de les parets i una escultura que representa el ball de la sardana en una zona central del mateix vestíbul. La pintura, que forma part del fons de l'escultura, es va crear als anys 50 i està catalogada al llibre "Guinovart: l’art en llibertat”. La Fundació Josep Guinovart, que vetlla per la difusió i la conservació de l’obra de l’artista, va denunciar els fets setmanes després de la notícia.

Les obres

Les obres a l'edifici consistien a eliminar una part d’aquest mural per donar més visualització a la zona de la porteria, així com eliminar la part escultòrica per fer-hi una zona d’estacionament per a motocicletes. Un cop realitzades les comprovacions per part dels investigadors, van observar com el mural estava tapat amb pintura i que s’hi estaven fent obres de reforma. A través d’altres gestions policials van obtenir informació que la comunitat de propietaris, mitjançant un arquitecte, havia projectat una reforma a la finca que no contemplava conservar de cap manera l’obra de l’artista i que comportava la destrucció i desaparició del mural.

Els investigats van contractar uns serveis de restauració per treure la pintura acrílica que tapava el mural per fer sortir l’original a banda de refer la part derruïda mirant de fer servir el llenguatge de l’artista, en el que s’anomena un “fals històric”. Aquesta decisió la van prendre un cop assabentats de la denúncia de la Fundació i de les visites dels Mossos, amb l’únic objectiu d’evitar un procediment judicial pels danys causats. Tot i que l’obra no consta protegida de forma individual per les administracions aquest conjunt respon a la “valoració d’antiguitat” que defineix la Normativa Europea 93/7, entre d’altres, pel seu valor econòmic i pel valor intrínsec, fet que la converteix en una obra emblemàtica i singular.

Obra Josep Guinovart tapada Mossos

Obra de Josep Guinovart tapada / Mossos d'Esquadra

Danys irreparables

La Fundació de l’artista ha advertit que els danys provocats al mural són irreparables i que l’actuació de restauració en dificultarà qualsevol recuperació. Els directors dels Museus com el MNAC o el  Museu Picasso, el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i d’altres ajuntaments i diputacions han posat de manifestat la destrossa que s’ha fet en aquesta obra. Els Mossos han explicat que la revisió de les documentacions municipals, el llibre d’actes de la comunitat de propietaris i les manifestacions de les persones que han participat en els fets, indicien una imprudència greu amb la clara intenció de desfer-se de l’obra. En aquesta línia, han afegit que s’han comès actuacions que podrien tenir responsabilitats penals per delictes contra el patrimoni històric que poden arribar als tres anys de presó i penes de multa.