En marxa l'enderroc dels antics restaurants del Moll de Gregal de Barcelona que van tancar després de Nadal en la que és la primera fase de la construcció del que s'ha batejat com a Balcó Gastronòmic del Port Olímpic. Tal com ha detallat l'Ajuntament en un comunicat, s'estan desmuntant progressivament els antics locals, per a després suprimir també elements com blocs d'escales i les pèrgoles de les terrasses dels restaurants, uns elements que fins ara eren característics de la zona, però que no tenen lloc en aquest nou projecte. Una altra de les novetats és un accés que comunicarà amb la platja de la Nova Icària, cosa que des del consistori apunten que podria ajudar a crear un "major diàleg" entre les activitats al Port i el litoral de Barcelona. 

Les tasques de l'enderroc dels antics restaurants s'allargaran fins a mitjans d'estiu. Un cop esborrats del mapa barceloní, començaran les obres de construcció dels nous espais de restauració, que estan conformats per 11 restaurants i 3 botigues gastronòmiques. Aquests es col·locaran en un "modern i accessible passeig fins a la vora del Mediterrani", segons destaca l'Ajuntament. Entre les obres de millora també s'ha tingut en compte l'accessibilitat, incorporant ascensors i escales. Segons les previsions del consistori, el Balcó Gastronòmic obrirà les portes l'estiu del 2024, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela,  i ja hi ha un 80% de les propostes adjudicades, mentre es treballa per completar la resta. 

Les propostes del nou Balcó Gastronòmic  

Tal com es va anunciar al mes de desembre, passades les festes nadalenques van tancar els sis restaurants del Moll de Gregal que encara estaven oberts: la Fonda del Port Olímpic, La Barca del Salamanca, Tocca Ristorante, La Taberna Gallega de Marcos, Empire i El Cangrejo Loco. Poc més d'un mes després, a mitjans de febrer, l'Ajuntament va donar a conèixer aquest 80% del nou Port Olímpic que ja havia estat adjudicat. Tal com van aclarir, la selecció de projectes que formaran part d’aquesta nova etapa es va fer per mitjà d’un concurs públic en què es van tenir en compte, entre altres criteris, la qualitat i l’estil de cuina i producte, el disseny i ambientació proposats per als espais interiors dels locals i les mesures de sostenibilitat establertes.

En total, s’hi van presentar 15 propostes, que van ser valorades per un jurat format per representants de l’Ajuntament de Barcelona, B:SM, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona i la Fundació Alícia, entre altres agents vinculats al sector. Les nou propostes escollides són les següents: 

Cuines del món – innovació: Grup Sagardi
Cuines del món – innovació: Pantea Group
Gastronomia blava: El Cangrejo Loco
Cuina flexiteriana: Pantea Group
Cuina catalana: La Fonda del Port Olímpic
Cuina del Mediterrani: La Barca del Salamanca
Cuina del mar: La Taberna Gallega de Marcos
Aperitiu: Platets
Menú diari: Los Huevos de Colón

Quaranta milions en sis anys

El desenvolupament del nou model del Port Olímpic comportarà una inversió total de més de 40 milions d’euros, que es durà a terme durant els pròxims 6 anys sense aturar l’activitat quotidiana que s’hi desenvolupa i amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència en la vida ciutadana, amb la nàutica popular, l’esport i la divulgació com a activitats centrals i amb nous espais vinculats a la promoció econòmica i de foment a l’economia blava. Un dels propòsits fonamentals és fer que el Port s’integri amb la ciutat, fent-lo més accessible, més amable i amb més zones per a la trobada ciutadana i els usos socials i quotidians de la ciutat i especialment del districte de Sant Martí.