Barcelona ha accelerat la remodelació de la zona de restaurants del Port Olímpic per tenir tot enllestit per la Copa de Vela del 2024. L'Ajuntament preveu que les obres comencin a principis del 2023 i estiguin acabades l'estiu del 2024, a punt per a una de les competicions de més impacte a escala internacional. El consistori, a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), invertirà 15,9 milions d'euros per remodelar el Moll de Gregal, on ara hi ha set restaurants, en un nou centre gastronòmic de 24 m2 de superfície. A l'anomenat 'Balcó Gastronòmic del Port Olímpic', s'hi ubicaran onze restaurants i tres botigues gourmet. Els responsables del projecte destaquen que l'espai connectarà la ciutadania amb el mar.

Els responsables del projecte del 'Balcó Gastronòmic del Port Olímpic' volen que sigui un pol de restauració singular a la ciutat i que estigui pensat per "reconnectar" amb el mar. Aquest projecte s'emmarca en la transformació del Port Olímpic, que va arrancar el març del 2020. Inicialment, la nova àrea de restauració estava prevista pel 2026, però la Copa Amèrica de Vela n'ha avançat el calendari dos anys.  En la presentació del projecte, aquest dimarts, el primer tinent d'alcaldia de Barcelona i president de B:SM, Jaume Collboni, ha afirmat que esperen que el nou espai sigui d'"avantguarda des del punt de vista arquitectònic, de sostenibilitat i de gastronomia". La directora general de B:SM, Marta Labata, confia que la remodelació sigui "molt més que un canvi físic" del Port Olímpic, sinó també de tot allò que hi passa. Els responsables del projecte volen que l'espai gastronòmic tingui una oferta variada i complementària, des de la tradició mediterrània més clàssica a la cuina més moderna, així com amb propostes d'alt nivell i altres més assequibles, ha dit Collboni. En aquest sentit, ha subratllat que l'espai "ha de reconciliar-se amb el públic local" i que per això ha de presentar una "oferta que sigui també atractiva per als barcelonins".

Jaume Collboni ACN
ACN

La reforma

Pel que fa a l'arquitectura, la llum i la transparència seran dos elements protagonistes en la definició dels espais interiors, on el vidre facilitarà la comunicació visual amb el mar i l'activitat portuària. Els locals que estiguin situats al nivell superior s'ubicaran en un voladís sobre el mar, mirant a la platja de la Nova Icària, amb la idea que incrementi la sensació d'obertura i proximitat al litoral. La reforma de l'espai exterior tindrà com a premissa crear un entorn sense obstacles que afavoreixi el passeig a la vora del mar. Per fer-ho possible, el nou centre gastronòmic disposarà d'una connexió directa amb la platja de la Nova Icària i tres eixos verticals equipats amb escales i ascensors. També es construiran zones d'estada i miradors.