Es coneix amb l’anglicisme ‘urban sketching’ el que també podem anomenar com a dibuix urbà, és a dir, la feina d'artistes gràfics que plasmen al seu quadern estampes de la ciutat gairebé atrapades al vol, raó per la qual també se’ls coneix com a dibuixants in situ. Encara que sembli paradoxal, aquest art urbà no està casat amb l’asfalt, sinó que també pot pujar a la muntanya per fixar, a base de dibuixos, entorns més rurals o forestals. I això és el que passa al llibre Estimada Collserola, l’últim lliurament de la sèrie Carnet de voyage de llibres il·lustrats sobre Barcelona, que aquest cop fa cap a la serra que envolta la ciutat per descobrir-nos els seus secrets.

llibre estimada collserola foto ajbcn (3)
Doble pàgina dedicada a les vistes sobre Barcelona, on es pot veure bona part de la ciutat i, en dies molt clars, fins i tot la silueta retallada de Mallorca / Foto: AjBCN

Editat conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i el Parc Natural de Collserola, el llibre planteja un recorregut per la serra de Collserola de la mà dels dibuixos i observacions de l’il·lustrador Raúl Deano (l’Hospitalet de Llobregat, 1978), que ofereix una mirada polièdrica de la serra, és a dir, tenint en compte no només el seu paisatge i riquesa natural i la seva flora i fauna, que també, sinó també l’empremta humana, des de les ermites -la de la Salut, la de Sant Medir...- fins a instal·lacions industrials, com la Cimentera Samson, passant per vestigis com les restes del Gran Casino de l’Arrabassada o el túnel del Mina-Grott.

llibre estimada collserola foto ajbcn (2)
A la finca de Can Calopa de Dalt hi ha la vinya on s'elaboren els únics vins de Barcelona / Foto: AjBCN

I és que Collserola és a la vegada la muntanya que envolta Barcelona i la que connecta la ciutat amb els municipis de l’entorn: Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Montcada i Reixac, i per això mateix, Deano ofereix una vista global no encotillada en Barcelona i el seu vessant de muntanya i que ofereix un resum de dades de tot el que inclouen les seves 8.170 hectàrees, com ara 225 masies, 18 ermites, 17 equipaments educatius, 5 àrees de lleure o 14 miradors.

7 milions d’arbres i 3 pantans

Encara més, el mateix llibre ens informa que a Collserola hi ha set milions d’arbres, 5.500 espècies de flora i fauna i fins a 3 pantans -el de Vallvidrera (Barcelona), el de Can Borrell (Sant Cugat del Vallès), i la Bassa Gran de Can Coll (Cerdanyola del Vallès)-. I per si no n’hi ha prou, l’obra ens descobreix les explotacions agràries de la muntanya, les fonts que hi trobem, sorpreses com el viaducte de Can Ribes i fins i tot les masies okupades i autogestionades. Tot plegat, una obra que, entre il·lustració i il·lustració, ens apropa més a una muntanya que sovint percebem massa allunyada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!