Ada Colau ha vist com fins i tot el seu primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni. admet que Barcelona ha patit problemes de neteja durant els últims mesos i s'ha disculpat per si encara no es noten els canvis que s'han intentat introduir amb la nova contracta de neteja. Així ho ha dit aquest matí qui a hores d'ara és virtual candidat del PSC a les eleccions municipals del maig del 2023, en resposta a les paraules de l'alcaldessa Colau negant que Barcelona està bruta, alegant que només es tracten de problemes puntuals. Aquestes paraules de la batlessa arribaven el mateix dia que es denunciava que a les zones de bany assistit de la capital catalana apareixien desenes de rates mortes i xeringues. 

Collboni espera que es percebin els canvis 

En canvi, Collboni ha constatat que la ciutat ha tingut un problema amb la neteja, però ha recordat que s'han canviat les empreses concessionàries i està posant tots els recursos possibles per “accelerar al màxim la transició”, posant com a exemples els canvis dels contenidors o la contractació de 400 operaris més que “s’hauran de notar".  “Espero que en els propers mesos això es vagi percebent d’una forma més clara per part de la ciutadania, i crec que en els casos en què això no s’ha produït hem de demanar disculpes”. En aquest sentit, ha opinat que “quan un té la responsabilitat de governar una ciutat ha de reconèixer quan les coses van bé i quan no van tan bé”.

“No hem de negar que hem tingut un problema amb la neteja”, ha reconegut Collboni, que ha defensat, però, que l’Ajuntament està fent “tots els esforços necessaris” per canviar aquesta situació. Encara sobre el mateix tema, que segur serà protagonista durant la campanya electoral per aconseguir el poder de l'Ajuntament, Collboni ha volgut fer un reconeixement als treballadors de la neteja, i ha recordat que van demostrar ser uns “magnífics professionals” durant la pandèmia.

Resoldre la vaga de neteja durant la Mercè 

Per altra banda, amb el que sí que ha coincidit amb Colau és en el desig d'evitar que s'acabi produint la vaga de neteja convocada per les festes de la Mercè, confiant que converses que han de tenir les empreses concessionàries i els sindicats majoritaris “acabin bé i es resolguin en un sentit just i equilibrat les demandes dels treballadors” perquè la transició cap al nou sistema de neteja pugui continuar.

UGT, el sindicat majoritari darrere d'aquesta convocatòria, acusa les quatre empreses que s’ocupen de la neteja i l’Ajuntament de Barcelona d’haver deixat de pagar els increments d’IPC pactats per al 2021 i el 2022. Concretament, es preveu que l’aturada comenci el dimecres 21 a les 21 hores i s’allargui fins al dilluns 26 a les 21 h. Una vaga que pot tenir una gran repercussió, ja que durant la festa major de Barcelona es generen més residus i més gent ocupa la via pública.