L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, té previst convocar, per al 22 de novembre, els principals agents socials, és a dir representants dels sindicats UGT i CCOO i de les patronals Pimec i Foment del Treball “per posar en marxa el diàleg social Barcelona”, en una iniciativa que vol marcar l’aposta pel diàleg com a “divisa” de la manera de governar de la ciutat. Així ho ha anunciat el mateix Collboni aquest dimarts al vespre en el marc de la conferència ‘Barcelona, compromís de tothom’ que ha ofert a la seu del Cercle d’Economia i que ha comptat amb la presència de l’exalcalde i actual cap de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias.

Acompanyat dels tinents d’alcaldia Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls, Collboni ha volgut mostrar les línies mestres de la seva política en matèria econòmica assenyalant que el diàleg amb els agents socials serà una peça clau per “canalitzar les necessitats de la ciutat i abordar els seus reptes”, en aspectes com la “mobilitat, la micromobilitat, l’aeroport; l’urbanisme o la pròpia estratègia de la ciutat”. A més, l’alcalde ha volgut defensar, d’una banda, la necessitat de diàleg amb tots els sectors de la ciutat, i de l’altra, proposar una actitud d’“anar per feina” en la manera de gestionar la ciutat per a aquest nou mandat.

Jaume Collboni conferencia cercle economia / Montse Giralt
Jaume Collboni en un moment de la conferència al Cercle d'Economia / Foto: Montse Giralt
Xavier Trias regidor Junts Cercle Economia / Montse Giralt
L'exalcalde i cap de l'oposició, Xavier Trias, ha assistit a la conferència / Foto: Montse Giralt

Així mateix, Collboni ha defensat el pla Endreça com a estratègia de sortida de la seva gestió al capdavant del govern municipal assegurant que els barcelonins reclamaven “tenir un espai públic endreçat, amb atenció a la neteja i la cura de l’espai públic, tant per part de l’administració competent, que és l’Ajuntament de Barcelona, com del conjunt de la ciutadania”. Tot assegurant que “sense tenir enfocats aquests problemes, els de l’endreça de l’espai públic i seguretat, difícilment podíem abordar qüestions de més abast i transcendència”. Una de les bases d’aquesta nova situació seria arribar a la fita dels 3.500 agents de la Guàrdia Urbana, als quals s’hi afegirà el desplegament de 216 mossos d’esquadra més.

Impulsarà canvis en la reserva del 30%

D’altra banda, l’alcalde de Barcelona ha volgut incidir en un dels “principals problemes” dels ciutadans de Barcelona, que és la dificultat d’accés a l’habitatge, tot defensant la necessitat de regular els preus del lloguer, perquè “si no fem res, continuaran apujant els preus”. Ara bé, ha anunciat la intenció d’impulsar canvis en la reserva del 30% de construcció d’habitatge nou per a habitatges de protecció oficial, tot assegurant que “tal com estava formulat era una trava perquè la iniciativa privada flueixi”. “La mesura del 30% no ha donat els resultats que esperàvem o ha estat contraproduent”, ha assenyalat l’alcalde de Barcelona. Per això ha anunciat una proposta, sense concretar però amb la intenció de consensuar-la amb els grups municipals per “modificar la mesura del 30%”.

Defensa un acord de govern progressista

Pel que fa als possibles pactes de govern, Collboni ha apuntat que representa un “partit progressista” i que és i serà “un alcalde progressista”. “Soc un alcalde investit majoritàriament per un partit progressista i la meva intenció és articular una majoria progressista”, ha continuat Collboni, per apuntar, en referència a la formació de Xavier Trias -a qui de broma ha anomenat “Junts per Trias”- que hi ha “coincidències programàtiques amb les que espero arribar a acords concrets, de governabilitat o pressupostaris, veurem com van les coses”.