L'estiu ha deixat imatges deplorables de la ciutat de Barcelona. Tal com va detallar aquest diari, el barri del Gòtic s'ha omplert de pixades, fonts plenes de llaunes, escombraries podrides enmig del barri de Sant Andreu o muntanyes de fulles oblidades en molts carrers. La crítica pública de la ciutadania ha estat unànime i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha justificat els motius d'aquesta deixadesa a un fet climatològic: la calor de l'estiu. "Hi ha diferents factors, com l'onada de calor o el final del contracte de la neteja", en declaracions a TV3.

Davant la sorpresa d'aquests motius, la periodista Lídia Heredia li ha recordat que "cada any és estiu" i Colau no ha negat la major però ha obert una segona línia de justificació amb el canvi climàtic: "Si cada vegada plou menys, hi ha aquesta sensació de falta de refrescar". Malgrat tot, no li ha quedat més remei i ha admès que "en alguns moments i alguns llocs, la ciutat està bruta". El segon meló per obrir és i serà el contracte de la neteja. L'alcaldessa ha avançat que properament es disposarà d'una web on la pròpia ciutadana podrà fer el seguiment de la neteja. Però això no és tot.

Contràriament al que s'havia dit, Colau assegura que el seu govern "ha augmentat el pressupost de la neteja" i que aquest representa "gairebé el 10% del pressupost municipal". Cal recordar que durant els primers mesos de la pandèmia del 2020, la plantilla municipal es va reduir i tan sols treballava un 44% per la baixada de l'activitat i la reducció de l'espai públic. Així doncs, l'augment que defensa Colau tan sols es basaria en recuperar les xifres d'abans de la pandèmia, pròpies d'una ciutat en moviment i no confinada.

El nou contracte de la neteja

A finals de febrer, es va donar a conèixer la llista de guanyadors del concurs públic. L'empresa FCC, sancionada el 2017 amb 7,1 milions d'euros després d'acreditar irregularitats en la gestió de l'anterior contracte de neteja, ha estat una de les que lideraran la nova etapa pels propers anys juntament amb Corporación CLD, Valoriza Servicios Medioambientales i Urbaser. Un dels caps més visibles en aquesta matèria és el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, a qui se li retreu el mal estat de la ciutat i els problemes generats amb la implementació de la nova concessió de neteja. Tant és així que diferents associacions veïnals consideren que “la regidoria no és eficient i a l’ajuntament li falta sentit comú”.

Urbanisme tàctic

Les altres crítiques que cauen sobre Colau és el model de superilla i les queixes veïnals per la inseguretat que ha comportat, en molts casos, l'urbanisme tàctic. L'alcaldessa també respon: "El que genera més inseguretat i més morts és el trànsit rodat. Hem de baixar la velocitat, passar a ser una ciutat 30 i en algunes vies més peculiars, 50. Alguna acció s'ha fet amb bona voluntat però és millorable. Ara bé, el model és aquest".

I pel que fa a barris amb la implementació més avançada d'aquests espais, com Sant Antoni, Colau conclou: "La gent diu que és més feliç, els comerços augmenten les vendes i hi ha més vida al carrer". 

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'alcaldessa Ada Colau aquest estiu publicada per ella mateixa al seu Instagram