El Carnestoltes 2023 ja ha arribat a Barcelona i la ciutat comtal viu una de les festivitats més alegres de tot el calendari. Els carrers de la capital catalana s'omplen aquests dies amb la rua activitats de tota mena que convidaran a passar-ho bé en família i amb amics. I és que, malgrat que Barcelona no és, ni de lluny, el punt de la geografia catalana on més importància se li dona a la celebració del Carnaval, la ciutat continua congregant any rere any a moltes persones amb ganes de disfressar-se o, simplement, gaudir d'una bona estona. Vols estar al corrent del programa de Carnestoltes 2023 a Barcelona? A continuació, repassem les dates concretes d'aquest any, les millors activitats i la rua de cada districte.

🎭 Carnestoltes a Catalunya 2023: guia amb 10 rues imprescindibles perquè la festa no s'acabi
 

🎉 Carnestoltes de Sitges 2023: programa, rua i activitats de la tornada del Carnaval català per excel·lència
 

Programa del Carnestoltes 2023 a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona publicava fa unes setmanes i de manera oficial el programa del Carnestoltes 2023 a Barcelona! T'expliquem com i quan se celebren les diferents activitats que la capital catalana acull enguany amb motiu de la festivitat, concretant les dates i ubicacions de la rua amb què el Carnestoltes 2023 omplirà de disfresses i color els carrers de Barcelona. Repassem el més destacat del programa definitiu de les festes a la ciutat comtal:

  • Arribo del Rei Carnestoltes: el tret de sortida amb l'arribada de la Reina Belluga i el seu seguici a les portes del Palau de la Virreina i, posteriorment, per La Rambla, té lloc el 16 de febrer (Dijous Gras) a partir de les 18:30 h
  • Rua de la ciutat: les desfilades de Carnaval trauran a la llum la imaginació i creativitat dels barcelonins tant divendres 17 com dissabte 18 de febrer. Hi haurà moltes i a molts barris, i en un dels següents punts et concretem quines són les més importants de cada districte.
  • Enterrament de la sardina: com és habitual, suposa el tancament de les festivitats i se celebra el dimecres 22 de febrer (Dimecres de Cendra), quan ja han mort el Rei i la Reina del Carnestoltes i es dona per començada la Quaresma.

👯‍♂️ Carnaval de Tenerife 2023: dates, programa, concerts i tot el que has de saber
 

Dates del Carnestoltes 2023 a Barcelona: del Dijous Gras a Dimecres de Cendra

Són molts els que no saben que, en realitat, el Carnaval és una de les festes que pertany al calendari lunar, ja que és de naturalesa mòbil donat que se celebra sempre set setmanes més tard que la primera Lluna plena de l'hivern i passat el solstici del 22 de desembre. És per això que sol ser difícil concretar les dates de la festivitat, ja que varien cada any d'igual manera que succeeix amb la Setmana Santa, però sempre comencen amb el dia que es coneix com a Dijous Gras o Llarder i acaben amb el popular Dimecres de Cendra i el consegüent enterrament de la sardina que evoca l'inici de la Quaresma. Per al Carnestoltes 2023 a Barcelona, aquests se situen en el 16 i el 22 de febrer respectivament. Les dates concretes queden fixades de la següent manera:

  • 16 de febrer: Dijous Gras o Llarder
  • 17 de febrer: Divendres de Carnaval
  • 18 de febrer: Dissabte de Carnaval
  • 19 de febrer: Diumenge de Carnaval
  • 20 de febrer: Dilluns de Carnaval
  • 21 de febrer: Dimarts de Carnaval
  • 22 de febrer: Dimecres de Cendra

🎊 Carnaval de Solsona 2023: programa, rues, gegants i tot el que cal saber sobre la gran festa ​
 

L'Arribo del Rei Carnestoltes i les millors activitats del Carnaval 2023 a Barcelona

És el mateix Dijous Gras, el 16 de febrer, quan el Carnaval 2023 dona el tret de sortida a Barcelona i ho fa amb el tradicional Arribo del Rei Carnestoltes, acompanyat d'una cercavila plena de tota mena de personatges disfressats i molt de color. Entre aquests curiosos subjectes que passegen pel carrer per a gaudi dels assistents estan, com és habitual, els set ambaixadors que representen a totes i cada una de les viles històriques de la ciutat comtal: Gràcia, Horta, Les Corts, Sants, Sant Andreu, Sant Martí i Sarrià. En els últims anys, aquest esdeveniment d'inauguració ha acabat amb un llançament de confeti anomenat "Taronjada" que remet directament a la prohibició de llançar taronges durant la festa per part del Consell de Cent el 1333.

arribo carnaval barcelona
Arribo del Rei Carnestoltes de 2022. / ACN

🍬 Carnaval de Vilanova i la Geltrú 2023: programa, guerra de caramels, rua i altres activitats
 

La rua de Carnestoltes 2023 a Barcelona: programa per districtes

La rua del Carnestoltes 2023 a Barcelona quedava, també, confirmada des de l'Ajuntament de Barcelona, que ha fixat un total de 25 per a la setmana de les festivitats. El districte d'Horta-Guinardó té un total de sis rues programades (Horta, Guinardó, Montbau, Teixonera i Sant Genís dels Agudells), mentre que el Carnamel —la rua del Carmel— ja ha confirmat que començarà a partir de les 16:30 h el dissabte 18 de febrer des dels Jardins de Juan Ponce i fins a la rambla del Carmel. També hi haurà desfilades de Carnaval a la Bordeta, Sants i Hostafrancs amb el retorn, després de dos anys en guaret, de la rua de Trinitat Vella. El Carnafoc se celebrarà al districte de Gràcia, barrejant la celebració del Carnestoltes 2023 a Barcelona amb els tradicionals correfocs i amb espectacle de focs artificials a l'Església de la Mare de Déu del Coll. La desfilada de Porta arribarà a Nou Barris des dels jardins de Can Verdaguer, mentre que als jardins d'Elx començarà la rua de Carnaval de la Sagrera.