Dijous de la setmana passada no va ser un bon dia per als veïns de la barriada del Camp de la Creu, un nucli històric del districte de les Corts que manté un conflicte obert amb l’Ajuntament de Barcelona pel manteniment d’un seguit d’edificacions històriques sobre les quals pesa l’amenaça d’enderroc dins d’un pla de reforma que té una prolongació important al veïnat adjacent de la Colònia Castells, on el pla municipal de parc urbà està molt allunyat de les peticions dels residents de la zona i usuaris del parc. El dijous, 6 d’octubre, operaris de l’ajuntament van procedir a retirar el cap de boc que presidia fins ara l’edifici del carrer de Montnegre, 44-46, que serà enderrocat de manera imminent.

Colònia Castells (Les Corts) - Montse Giralt
El cap de boc, icona del barri del Camp de la Creu, abans de ser retirat / Foto: Montse Giralt

Aquest cap de boc és la part més icònica i patrimonial d’un conjunt d’edificacions, tots els immobles que donen al carrer Entença entre Gelabert i Montnegre, que han d’anar a terra. La figura que lluïa a la façana era una mostra de l’ofici de pellaires de la família que el va fer construir i un cop retirada, la intenció és conservar-lo gràcies a la pressió exercida pels veïns en aquest sentit. Ara bé, la retirada és també una constatació que el pla d’enderrocs continua endavant i que el cap de l’animal és l’únic que es conservarà d’una finca que destaca també per detalls com els ferros forjats de les balconades i les decoracions de la façana, mostra fins i tot de la diferència antiga de classes socials entre la Colònia Castells -obrers- i el Camp de la Creu -comerciants-. 

Amb aquesta situació i en el context de la Festa Major de les Corts, aquest diumenge es va celebrar a la plaça del Carme, centre neuràlgic del Camp de la Creu un berenar-exposició per donar a conèixer la situació del barri i alertar que a partir d’aquest dilluns comença el compte enrere per a l’enderroc de l’anomenada casa del boc, ara ja sense el cap de l’animal. Segons fonts veïnals consultades per elNacional.cat, l’acte va ser “un èxit”, aconseguint “donar vida a la plaça del Carme en un moment on els veïns estem preocupats pel futur del barri” i a la vegada presentar al veïnat la plataforma Salvem el Camp de la Creu, dinamitzadora de totes les accions de pressió per salvar el barri i dignificar la memòria històrica de la Colònia Castells.

“La plaça del Carme havia estat un punt neuràlgic de les Corts i ara l'hem recuperat i reivindicat per frenar el Pla Urbanístic de la Colònia Castells que està enderrocant gran part del barri”, han afegit fonts de Salvem el Camp de la Creu, que consideren que la celebració de la festa major serveix com a reivindicació de l’esperit de barri i alhora esperen que “sigui un nou inici de molts actes més”. “Seguirem la lluita per protegir la memòria històrica del Camp de la Creu”, afegeixen.