El jurat de la 65a edició dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme 2023 han reconegut la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de Summa Arquitectura, ex aequo amb l'escola Reggio School, de Madrid. Les dues peces arquitectòniques han estat triades entre els 22 projectes finalistes en les diferents categories d'un total de 458 obres presentades a concurs, en considerar el jurat que "són obres excel·lents, de caràcter complementari, representatives d'una arquitectura contemporània d'ampli espectre".

No ha estat l'únic guardó que ha distingit la nova biblioteca barcelonina, que aquest agost va guanyar un premi a la millor biblioteca pública del món. L'espai es va endur el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023, un guardó internacional que reconeix la feina i ambició d'aquests espais que promocionen la lectura, la literatura, l'esperit crític i el pensament, i que s'ha entregat aquest dilluns durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques. Competia per endur-se el premi amb tres biblioteques més: la Shangai Library East (Xina), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krskov (Eslovènia).

Literatura llatinoamericana 

Situada al carrer del Treball 219, al barri de la Verneda (Sant Martí) i especialitzada en literatura llatinoamericana, la Biblioteca García Márquez substitueix la biblioteca que hi havia abans, però la d'ara és deu vegades més gran que l'antiga. L'interior el presideix el bust de l'escriptor colombià que dona nom a la biblioteca i que va viure a Barcelona entre el 1967 i el 1975. La biblioteca té una gran oferta de literatura llatinoamericana i una zona dedicada a l'obra de García Márquez. Títols com El Coronel no tiene quien le escriba o Cien años de soledad es poden trobar en diferents idiomes i en diferents edicions. També hi ha un espai dedicat a Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí que va morir fa poc. La biblioteca té un fons que supera els 500 títols dels còmics de Mortadel·lo i Filemó o 13 Rue del Percebe, entre d'altres.

Més categories

En la categoria 'Interiorisme', el jurat ha distingit la Reforma Cortijo Garciaz de Càceres, un projecte de Jorge Vidal (Jorge Vidal Estudio) i de Marcos Catalán (Marcos Catalán Estudi). El jurat ha considerat que el projecte destaca per "l'expressió natural del nou disseny per mitjà d'una materialitat basada en tècniques artesanals i una execució impecable". En 'Ciutat i Paisatge' ha guanyat el projecte Condicionament de la vora portuària de Porto do Son, a la Corunya, dels arquitectes Juan Creus, Covadonga Carrasco (Creusecarrasco Arquitectes SLP), Marcial Rodríguez, Alberto Redondo i Jose Valladares (RVR Arquitectes SLP). El jurat ha destacat "la capacitat de recuperar les connexions històriques entre el poble, la seva naturalesa i els seus costums i la mar".

Finalment, en la categoria 'Intervencions Efímeres' ha guanyat el projecte Twist, a Madrid, obra de l'arquitecte Javier Jiménez (Studio Animal), que destaca per "la reinterpretació de les tradicions i les estètiques del circ i el rock en un projecte contundent". En aquesta mateixa categoria, el jurat ha fet un esment especial al projecte Arca, a Barcelona, de Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño (Takk), Elena Climent i Silvia Pujalte (Llegeixi Atelier). Com a novetat, aquesta edició compta amb el Premi Re-FAD, un nou guardó creat per a destacar l'aportació en el marc de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració, i al qual opten totes les obres finalistes i seleccionades dels Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme.