Tot i que l’Ajuntament de Barcelona té ara el focus posat en evitar que a les imminents festes de la Mercè es reprodueixin els actes d’incivisme haguts a Gràcia i Sants, a la ciutat hi ha altres problemes de seguretat que necessiten solucions ràpides i efectives, entre les quals aturar l’onada de delinqüència que cada cop arriba a quotes de violència més altes.

En aquest context, i just la mateixa setmana que un grup de cinc joves van assaltar un home per robar-li el rellotge que portava, valorat en uns 500 euros, en un carrer proper a la plaça Urquinaona, al districte de Ciutat Vella, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha admès un “salt qualitatiu” de la violència en els delictes contra el patrimoni a Barcelona, com els furts i els robatoris.

En declaracions al programa ‘bàsics’ de betevé de dimarts al vespre, poques hores després de presentar les previsions operatives de cara a les festes de la Mercè, Batlle va afirmar que “el petit delicte ja no és tan petit delicte”. “Hem vist algunes modalitats de delictes contra la propietat molt més violents dels que hi havia, ja no és un furt, és un robatori amb violència”, ha afegit el tinent d’alcalde.

Crítiques al legislatiu

Batlle, que considera que l'augment de la violència ve “de fa temps”, defensa que tant els cossos policials com la judicatura i la fiscalia fan bé la seva feina, i que seria “desitjable que el legislatiu també fes la seva feina”, ha advocat per introduir “ajustaments en la legislació penal”.

A més, segons les declaracions a betevé, el responsable de seguretat del consistori ha augurat que hi haurà un augment del nombre de delictes comesos a la capital de Catalunya en paral·lel a la flexibilització progressiva de les restriccions per la covid: “Una de les conseqüències no volgudes de la desescalada és una certa recuperació de l’activitat delictiva”,  ha afirmat.

En el mateix programa televisiu, Batlle ha assegurat que la Guàrdia Urbana de Barcelona “ja s’ha preparat per afrontar” aquest augment de la delinqüència i que fa uns dies va mantenir una reunió amb el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, juntament amb el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en les que es va abordar la necessitat de fer canvis legals per combatre la multireincidència.

Metro ‘antibotellón’

També aquest dimarts, Batlle va anunciar que entre les mesures per combatre el ‘botellón’ s’inclourà la normalització dels horaris de Metro, que obriran tota la nit de dissabte a diumenge a partir d’aquest mateix cap de setmana, extrem que TMB ha confirmat aquest dimecres a la tarda.

 

Imatge principal: El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle / ACN