El Banc Central Europeu ja ho anunciava la setmana passada quan deia que es preveu un estancament del PIB a l'eurozona per al 2023 arran de la crisi energètica, que ha disparat la inflació, ha fet minvar el poder de compra de les famílies i ha obligat a introduir polítiques monetàries restrictives. Les conseqüències afecten a tots els sectors, per exemple, els forns de pa de l'estat espanyol ja van fer un acte de protesta amb una aturada energètica de 15 minuts, apagant les llums i aturant la seva activitat sota el lema "sense llum no hi ha pa". Ara arriba el torn als bars i restaurants ja que, segons es desprèn d'una enquesta encarregada pel Gremi de Restauració de Barcelona, a la qual ha tingut accés El Nacional.cat, un 86,7% de bars i restaurants de la capital catalana preveuen augmentar els preus abans que acabi l'any. Les dades indiquen que un 77,2% dels locals ja ha incrementat els preus durant aquest 2022 i que un 86,7% creu que ho haurà de tornar a fer abans que acabi l'any.

L'enquesta ha estat encarregada pel gremi a una empresa externa que ha contactat amb 738 restauradors de Barcelona que constaten que la recuperació del sector després de la pandèmia per la covid serà molt difícil per culpa de la inflació. De fet, la majoria coincideixen en lamentar que tot i augmentar els preus dels seus productes no podran cobrir l'encariment dels costos. Les dades indiquen que un 13,3% de locals han aplicat augments de menys del 5%, una proporció similar ho ha fet entre un 5 i un 9%, un 30% de restauradors ha incrementat el preu un 10% i un 38,4% s'ha vist obligat a encarir els preus entre un 11 i un 25%. 

 

No es preveuen contractacions

L'enquesta també revela que un 85,2% dels restauradors preguntats no tenen previst contractar més personal durant el proper any i un 97,3%, una àmplia majoria, no es planteja invertir en millores per al seu local durant els propers 12 mesos. Si més no, la dada positiva és que el 95% no es planteja cap acomiadament de personal tot i la delicada situació. La situació ha dut el sector a un descontentament general i a enfadar-se amb els polítics als quals acusen de no ser conscients del nivell d'endeutament que ha deixat la pandèmia i de no tenir coneixement de les dificultats de tirar endavant uns negocis com els seus en una ciutat com Barcelona.

Problemes amb l'ajuntament

Un dels principals culpables dels problemes al sector, segons un 33,4% dels enquestats, és l'ajuntament de Barcelona, seguit dels problemes amb les administracions, l'encariment de les taxes de terrasses, les males previsions econòmiques i la reducció d'horaris en algunes zones. Precisament dijous de la setmana passada, el consistori va anunciar que les terrasses d'Enric Granados hauran de tancar una hora abans. Així ho va anunciar en roda de premsa el regidor del districte de l'Eixample, Pau Gonzàlez, que va explicar que es fa per reduir el soroll i garantir el descans del veïnat. Així, a partir d'ara els bars i restaurants d'aquest carrer de l'Eixample hauran de retirar taules i cadires exteriors a les 24 h el divendres i el dissabte i a les 23 h de diumenge al dijous. El mateix horari també s'aplica a les terrasses ubicades a la plaça del Sol i la plaça Revolució, a Gràcia.