L’Ajuntament de Barcelona organitzarà diversos actes des d’aquest diumenge, 9 d’abril, i fins al dia 22, per celebrar l’aniversari de la República el 14 d’abril. Sota el nom de ‘Primavera Republicana’ hi haurà actes en diferents punts de la ciutat, que es desenvoluparan de la mà de les entitats socials i culturals i la ciutadania.

Els actes s’inicien aquest mateix diumenge amb la manifestació “La fraternitat republicana és obrir fronteres. La història es repeteix”, organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris, per reivindicar l’acollida de les persones refugiades de tot el món. La trobada, prevista per a les 10.30 a la plaça Virrei Amat pujarà pel carrer Doctor Pi i Molist i farà una parada a la plaça de les Madres de Mayo per tal de retre homenatge a les dones lluitadores de l’Argentina. El recorregut continua fins als Jardinets de Llucmajor, on tindrà lloc una ofrena floral al monument pels lluitadors i lluitadores de la Segona República, i finalitzarà a la plaça de la República (antiga plaça de Llucmajor) amb les actuacions musicals del Sobrino del Diablo i la Coral Iaioflautes.

Plaça Cinc d’Oros

Enguany, un dels espais principals de celebració serà la Plaça del Cinc d’Oros (antiga Plaça Joan Carles I, situada a la cruïlla del passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal). En aquest indret s’ha escenificat la convulsa història de la ciutat i els canvis polítics s’han reflectit també en forma de canvi de denominacions del nomenclàtor de la ciutat i de la col·locació i retirada de monuments representatius de cada moment històric.

L’altre punt de celebració serà la Plaça de la República (antiga Plaça Llucmajor), a Nou Barris on tindrà lloc una manifestació reivindicativa. Les dues places han canviat de nom per la iniciativa del Govern municipal i la reivindicació ciutadana per posar en valor el passat democràtic de la ciutat i retre homenatge als valors republicans.

Amb la Primavera Republicana, l’Ajuntament vol instaurar de forma periòdica la celebració dels valors del republicanisme: la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Valors plenament vigents que s’identifiquen, entre d’altres, amb l’esforç col·lectiu per a la regeneració democràtica, l’honradesa en l’exercici de la funció pública, la defensa dels drets de les dones i la importància d’una educació pública i laica per a la creació d’una consciència ciutadana lliure.