L’Ajuntament de Barcelona ja té perfilat el dispositiu de seguretat i mobilitat per al període nadalenc, que suposarà un reforç dels serveis de transport públic així com un increment de la presència policial. En aquest sentit, l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha anunciat aquest dilluns que hi haurà un “dimensionament important de recursos”, amb un “increment d’un 16% comparat amb l’any anterior”, la qual cosa voldrà dir, sobre el terreny, un total de 424 agents desplegats per “garantir la seguretat i la convivència”. Velázquez ha fet aquestes declaracions en el marc de la presentació del dispositiu nadalenc, acompanyat del tinent d’alcaldia de prevenció i seguretat, Jaume Batlle.

Pel que fa a la mobilitat, el director de serveis de mobilitat, Adrià Gomila, ha insistit en una recomanació que ja s’ha començat a proposar en ocasió dels primers caps de setmana amb els comerços oberts també en diumenge, que és la de prioritzar els desplaçaments “a peu o en transport públic, especialment el metro”, ja que no té l’afectació a causa de les aglomeracions que pot tenir la xarxa d’autobusos. A més, el director de mobilitat ha suggerit la “possibilitat de planificar compres i visites evitant hores de màxima afluència”. Pel que fa al vehicle privat, l’ajuntament recomana evitar-ne l’ús.

Possibilitat de tancar el centre al vehicle privat

Així mateix, davant la previsió de grans aglomeracions al centre de Barcelona i als principals eixos comercials, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els serveis de mobilitat, no descarta que si la situació ho demana es tanqui l’accés al vehicle privat. En aquest sentit, Gomila ha destacat que aquesta possibilitat “no és nova i està planificada”, advertint que en cas de desplaçament en cotxe al centre de la ciutat, “segons el moment l’usuari es pot trobar que no hi pugui arribar”. Velázquez, per la seva banda, ha apuntat que la Guàrdia Urbana està coordinada amb els principals aparcaments de la ciutat i té una “operativa prevista per a cas de saturació”, que implicaria impedir l’accés de més vehicles fins que no s’hagi esponjat la situació.

A més, el cap de la Guàrdia Urbana ha circumscrit el desplegament nadalenc en el marc del Pla Endreça i ha indicat que ja s’han sumat més de 52.000 denúncies des del 17 de juliol fins a la data, en aspectes com la “venda ambulant i irregular, el consum d’alcohol i les conductes relacionades amb incivisme en l’oci nocturn". En tot cas, els objectius generals del dispositiu nadalenc són: millorar la seguretat viària; mantenir la fluïdesa del trànsit, especialment a les vies bàsiques, a l’entorn dels eixos comercials i de les zones turístiques; control de la mobilitat amb impacte per la convivència: ús dels VMP a voreres i ocupació de voreres per vehicles sharing; evitar la degradació de l’espai públic: pintades, gestió de residus, animals de companyia i necessitats fisiològiques en espai públic; controlar les activitats irregulars a la via pública i especialment la venda ambulant no autoritzada de qualsevol tipus de producte, així com la d’aliments i llaunes de begudes; controlar i corregir les molèsties derivades del consum no autoritzat d’alcohol als espais públics; controlar la contaminació acústica; incrementar la prevenció de la seguretat ciutadana, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra; controlar i corregir les infraccions administratives que afectin negativament la percepció de seguretat, amb especial atenció a evitar activitats contràries al civisme i la convivència.

Mobilitat i transport públic

Pel que fa a la mobilitat i el transport públic, el govern municipal recomana que en cas que s’hagi de venir necessàriament amb vehicle privat, es disposa de l’aplicació de mobilitat SMOU on es pot consultar amb antelació la disponibilitat de places lliures d’un centenar d’aparcaments de la ciutat. Les funcionalitats d’informació i disponibilitat de plaça faciliten que els usuaris de vehicle privat puguin conèixer, a través del telèfon mòbil, quin és l’aparcament amb plaça lliure que tenen més a prop del seu destí. Això permet que els recorreguts es planifiquin i se simplifiquin, la qual cosa redueix el temps de cerca d’estacionament, el trànsit rodat, l’ocupació d’espai públic i la contaminació.

A més, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro els dissabtes, diumenges i dies festius intersetmanals del desembre amb comerços oberts per facilitar la mobilitat en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. Així, el metro serà un any més l’opció més recomanable per a les dates nadalenques.

Reforços i horaris del metro

Per als diumenges i festius intersetmanals en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes, és a dir, el 26 de novembre i els dies 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre, així com dissabte 25 de novembre, i tots els dissabtes de desembre, hi haurà fins a 8 trens addicionals en servei, depenent de si és hora vall de la tarda (de 13 a 17 h) o l’hora punta de la tarda-vespre (de 17 a 21 h). Cal destacar que aquest augment de trens és per a les línies convencionals, especialment a l’L1 i a l’L3. Les estacions més properes a les zones comercials també es reforçaran amb més personal d’atenció i de seguretat.

El dimarts 5 i el dijous 7 de desembre, pel fet de ser vigílies de festiu, el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada. Els festius 6 i 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit. D’altra banda, diumenge 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà de 5 del matí a 2 de la matinada, i per Sant Esteve circularà fins a les 12 de la nit. Com és habitual, la nit de Cap d’Any, la que va del diumenge 31 de desembre al dilluns 1 de gener, el metro donarà servei ininterromput durant tota la nit.

L’increment de trens en circulació els caps de setmana i els festius intersetmanals s’afegeix a l’oferta existent els dies feiners, tot plegat per augmentar la capacitat de transport de la xarxa i situar-la com una alternativa eficaç al vehicle privat en els desplaçaments quotidians. Aquesta oferta incrementada, a més, es mantindrà sense variació els dies no lectius, del 21 de desembre al 7 de gener.

Finalment, la xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmenta la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats. Cal tenir en compte que el diumenge 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!