Aquest primer cap de setmana de desembre ja s’inclou dins d’un període en què determinats diumenges i festius intersetmanals els comerços estaran autoritzats a obrir. Concretament, els festius comercials fixats per aquest 2023 són el 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre. Així, durant els propers caps de setmana es preveu que la ciutadania multipliqui les sortides per compres i lleure i, per aquest motiu, s’espera una major afluència ciutadana als principals eixos comercials de la ciutat. Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament de Barcelona recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o en transport públic si ha d’accedir a les zones més cèntriques de la ciutat o als principals àmbits comercials. 

En paral·lel, el govern municipal també recorda la conveniència de diversificar els moments per anar a comprar i evitar les hores punta i de més aglomeracions, com els dissabtes a la tarda. A més, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro els dissabtes, diumenges i dies festius intersetmanals del mes de desembre amb comerços oberts per facilitar la mobilitat en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. Així, per als diumenges i festius intersetmanals en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes, i tots els dissabtes de desembre, hi haurà fins a 8 trens  addicionals en servei, depenent de si és hora vall de la tarda (de 13 a 17 h) o l’hora punta de la tarda-vespre (de 17 a 21 h). Cal destacar que aquest augment de trens és per a les línies convencionals, especialment a l’L1 i a l’L3. Les estacions més properes a les zones comercials també es reforçaran amb més personal d’atenció i de seguretat.

La xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmenta la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats. A banda, i com és habitual, els ciutadans i les ciutadanes comptaran amb l’opció d’utilitzar el servei de taxi, així com les diferents estacions de Bicing de la ciutat. En cas que s’hagi d’accedir al centre amb vehicle privat, es disposa de l’aplicació de mobilitat SMOU on es pot consultar amb antelació la disponibilitat de places lliures d’un centenar d’aparcaments de la ciutat. Les funcionalitats d’informació i disponibilitat de plaça faciliten que els usuaris de vehicle privat puguin conèixer, a través del telèfon mòbil, quin és l’aparcament amb plaça lliure que tenen més a prop del seu destí. Això permet que els recorreguts es planifiquin i se simplifiquin, la qual cosa redueix el temps de cerca d’estacionament, el trànsit rodat, l’ocupació d’espai públic i la contaminació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!