El govern municipal ha presentat aquest dilluns el projecte de pressupost de l'Ajuntament de Barcelona per l'any 2022, que preveu arribar fins als 3.406 milions d'euros, la xifra més alta de la història malgrat ser els segons comptes municipals condicionats per la pandèmia de la covid-19. Aleshores, la xifra és 153 milions més alta que la de l'any passat (un 4,7% més).

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupost, Jordi Martí, han presentat aquesta proposta i han explicat que el consistori pot assolir aquesta xifra mitjançant l'increment en 100 milions d'euros el deute públic. Així, Barcelona tancaria el 2022 amb un endeutament del 34% respecte als ingressos corrents, per sota del topall de 75% que permet la llei.

Els fons europeus

Tot i això, també han anunciat que l'Ajuntament pot arribar als 3.406 milions d'euros amb els fons europeus Next Generation​. Els comptes preveuen 153 milions provinents de la Unió Europea, però Martí ha avisat que això és només una previsió i que la llista de projectes que se'n podrien beneficiar no està clara.

L'objectiu d'aquest pressupost és fer front a l'emergència social i l'emergència climàtica, així com reforçar i consolidar la reactivació econòmica i la transformació estratègica de la ciutat per adaptar-se al context postpandèmia. "És un pressupost extraordinari per consolidar la recuperació, superar la pandèmia i continuar transformant la ciutat", ha afirmat Collboni.

Una inversió rècord

D'aquesta manera, els comptes preveuen una inversió rècord de 903 milions d'euros, on es compten els 153 milions dels Next Generation, els 100 milions de l'endeutament i 753 milions d'ingressos directes municipals. Aquí també s'hi encabeixen els pressupostos particulars de dues corporacions municipals: B:SM i l'Institut Municipal de l'Habitatge.

Un cop presentat el projecte inicial del pressupost 2022, ara toca obrir les negociacions amb l'oposició. "Volem aprovar aquest pressupost, no ens podem permetre un altre escenari", ha assegurat Collboni.

Pressupuesto Ayuntamiento Barcelona 2022 Jaume Collboni Europa Press

La regidora d'Hisenda de Barcelona, Montserrat Ballarín; el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni; i el regidor de Pressupost, Jordi Martí, presenten el projecte de pressupost de 2022 / Europa Press

Martí, per la seva banda, ha assenyalat a ERC: "Estic segur que arribarem a un acord, per nosaltres no serà i hi posarem tot l'esforç". En cas d’aconseguir un nou pacte, l'Ajuntament aconseguiria així el pressupost més gran de la seva història, després que l'executiu ja assolís aquesta fita l'any passat després d'un acord amb ERC, amb qui es va arribar als 3.200 milions.

La proposta inicial parteix d'aquests 3.200 milions de 2021, que ja comptaven amb unes inversions de gairebé 800 milions, malgrat el descens dels ingressos arran de la rebaixa de la taxa de terrasses i la congelació de la resta de tributs. Les transferències de l'estat espanyol i la possibilitat d'endeutar-se van permetre que els números augmentessin per sobre dels 3.200 milions.

 

Imatge principal: L'alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni / ACN