L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns dues noves línies d’ajuts destinats a l’ocupació juvenil i a la recerca, amb una inversió global per a aquest 2024 de 4 milions d’euros. El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi Valls, ha apuntat que aquests tipus d’actuacions  estan pensades per “potenciar el talent que tenim a casa” i ha afirmat que es tracta d’una “aposta de l’equip de govern”. Els ajuts es fan a través de Barcelona Activa i el Departament de Ciència i Universitats.

La primera convocatòria és la del Programa Crea Feina Barcelona 2024, que amb una dotació de 2 milions d’euros té l’objectiu d’impulsar la creació d’ocupació de qualitat i inclusiva, amb ajuts per a empreses i entitats que ampliïn les seves plantilles amb la incorporació de menors de 30 anys en situació d'atur o per afavorir la contractació de personal investigador amb titulació de doctorat. La segona és una nova convocatòria de subvencions per a projectes de recerca jove i emergent de 2024, dotada amb 1,9 milions d’euros, i on es busca promoure la transferència de coneixement al sector productiu de la ciutat.

Crea Feina Barcelona 2024

El programa de subvencions Crea Feina Barcelona 2024 es una línia d’ajuts a la contractació d’impacte immediat, que preveu dues línies –d’un milió d’euros cadascuna- que en total es preveu que pugui afavorir la contractació indefinida d’unes 235 persones, i que busca dinamitzar el mercat de treball a través del suport a empreses amb capacitat de creació d’ocupació, promovent el creixement de les empreses beneficiàries, i fomentant la millora de la qualitat de les contractacions.

Les contractacions aniran destinades a participar en projectes d'Investigació, Desenvolupament i/o Activitats d'innovació (I+D+i), preferentment en el marc dels sectors estratègics recollits al Barcelona Green Deal: economia del visitant, comerç, salut i bio, economia social i solidària, tecnologia, indústries creatives, esport, agroalimentari, economia blava i economia de les cures; especialment aquells amb incidència en àmbits com la transició ecològica, la transició digital i l’impacte social.

El programa oferirà també a les persones contractades la participació, sense cost econòmic per a elles ni les empreses beneficiàries de l’ajut, en accions formatives que permetin adaptar-se als entorns empresarials i a les seves necessitats, tot promovent el desenvolupament competencial vinculat a la gestió de projectes, el lideratge empresarial o coneixements financers, per afavorir així la transferència de resultats de la recerca i l’enfocament empresarial de l’activitat investigadora.

Recerca jove i emergent de 2024

En paral·lel, s’obre una nova convocatòria de subvencions per a projectes de recerca jove i emergent de 2024, que compta amb una dotació pressupostària d’1,9 milions d’euros. La mesura busca consolidar el teixit científic de la ciutat i fomentar un entorn favorable perquè centres de recerca, universitats i teixit emprenedor i productiu de Barcelona desenvolupin recerca de qualitat a la ciutat. Amb aquesta crida i aquesta línia de finançament adreçada a l’ecosistema local de recerca, amb un especial èmfasi al sector jove i emergent, es busca, a més, promoure la transferència de coneixement al sector productiu de la ciutat.

Els projectes de recerca que poden optar a la subvenció han d’abordar algun dels reptes científics inclosos en algun d’aquests tres àmbits temàtics: Salut i benestar a la ciutat; Acció climàtica, Ciutat i societat. Amb la voluntat de contribuir a una trajectòria científica equitativa, la convocatòria inclou una sèrie de mesures envers la cura i la criança, per tal d’impulsar la progressiva equitat en el camp de la recerca i el coneixement. Es vol garantir que la cura a familiars de primer grau o haver gaudit d’un permís de maternitat o paternitat no suposa la pèrdua d’oportunitats de cap persona per accedir a la convocatòria.

Pel que fa als requisits, els projectes han de tenir una durada màxima de 2 anys; ser originals; tenir l’objectiu de proporcionar evidències científiques per resoldre els reptes urbans que té la ciutat de Barcelona. Es busca personal científic emergent, i per això es demana que hagin defensat i superat la seva primera tesi doctoral amb posterioritat a l’1 de gener de 2017. D’aquesta manera, es pretén consolidar trajectòries científiques a la ciutat de Barcelona per tal de donar resposta a la voluntat expressa de la consolidació del teixit científic. Se subvencionarà fins al 80% del cost del projecte, i fins a una quantia de 80.000 euros per projecte. Dimecres 24 d’abril, s’obrirà el termini de presentació de sol·licituds, que s’allargarà 35 dies naturals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!