Airbnb haurà de retirar en els pròxims 15 dies 4.102 anuncis de llars compartides publicats al seu web que no tenen cap mena de llicència si no volen afrontar una sanció de 60.000 euros de l'Ajuntament de Barcelona. El consistori ha anunciat a la plataforma que aquesta mena d'anuncis han de ser retirats de la seva web, ja que al no tenir llicència són il·legals. A més, l'Ajuntament inicia ara un procés d'informació per avisar els titulars dels anuncis de llars compartides que estan incomplint la normativa i començarà a sancionar en unes setmanes. 

No és la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona ha d'exigir a la companyia multinacional d'allotjament turístic que compleixi la llei, recorda a l'ACN la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. L'actualització del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), aprovada el gener passat, restringeix el lloguer d'habitacions turístiques i només les admet si s'obren en habitatges d'ús turístic que es reconverteixin a residència habitual. Un escenari que encara no s'ha produït. Sanz destaca que aquesta activitat no està permesa d'acord amb la normativa vigent i afirma que, en un context de "massificació turística i de molta pressió als barris", volen garantir la convivència a la ciutat; l'accés a l'habitatge per parts dels residents i que els turistes dormin en allotjaments legals per a la seva seguretat. El consistori ja ha imposat sancions a Airbnb per anunciar habitatges d'ús turístic il·legals: unes inicials per valor de 60.000 euros i una altra per reincidència de 600.000. 

Avisos de cessar amb l'activitat il·legal

El consistori retreu a Airbnb les facilitats de les quals disposen els anunciants per oferir allotjaments sense llicència, i sense informar de la situació legal de la ciutat, fet que Sanz adverteix que "col·loca la ciutadania en una situació d'il·legalitat amb conseqüències greus". La intenció del govern de Colau amb aquestes accions és evitar que es repeteixin situacions viscudes durant els darrers anys per diverses persones sancionades per oferir l'habitatge habitual com a pis turístic a través de la plataforma. Els denunciats al·legaven que no eren conscients d'incórrer en una activitat il·legal, ja que, justificaven que la plataforma els traslladava la percepció d'estar coberts per les normes vigents a través del web i els anuncis.

L'Ajuntament de Barcelona inicia ara un procés per informar tots els titulars dels anunciants detectats del context legal actual. El procediment que seguirà serà enviar un advertiment de cessament de l'activitat sense sanció per avisar-los que estan incomplint amb la normativa, passades unes setmanes, i un cop revisat que aquesta informació s'ha fet arribar a tothom, si des del govern municipal es comprova que els anuncis segueixen actius, es procedirà a la sanció. A Barcelona, a diferència de les habitacions turístiques, es poden llogar habitacions de més de 31 dies per a l'ús habitual o de llarga durada, aquesta tipologia de lloguer està regulada pel Codi Civil i per la Llei d'Arrendaments (LAU) i el nou PEUAT no hi ha fet cap canvi. Segons l'anàlisi feta al maig, les plataformes sumen gairebé un miler d'anuncis d'aquesta modalitat.