L'Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer la seva proposta d'Ordenances Fiscals per a l'any 2022, que planteja una congelació dels impostos i taxes. Per al proper exercici, també s'ha posat al damunt de la taula la desaparició de la rebaixa del 75% de la taxa de terrasses que es va aplicar als restauradors a conseqüència de la covid-19.

El consistori explica que aquesta proposta de congelació dels tributs municipals respon a una "voluntat de donar suport a la reactivació econòmica i ajudar a superar la situació actual de manera que no s'augmenti la pressió fiscal a les activitats econòmiques i a la ciutadania". Aquest plantejament de l'executiu que encapçala Ada Colau es debatrà a la Comissió d'Economia i Hisenda d'aquest dijous i serà un dels punts de l'ordre del dia del proper ple municipal per a la seva aprovació provisional.

En relació amb la taxa de terrasses, malgrat que la proposta no preveu inicialment cap rebaixa d'aquest impost, el govern municipal vol arribar a un "acord global" i assegura que estan "disposats a que hi hagi una reducció i a que hi hagi percentatges similars als de 2021", però ho circumscriu a un "acord amb els grups que tinguin ganes de contribuir i de col·laborar en l'aprovació d'ordenances i pressupost", ha explicat Jordi Martí, regidor de Presidència.

Bonificacions per a edificis amb energies renovables

Les ordenances fiscals de 2022 que proposa el govern de Barcelona en Comú i el PSC preveu introduir bonificacions fiscals per a immobles d'ús industrial en l'Impost de Béns Immobles (IBI) per als que tinguin edificis amb habitatges que tenen sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia que prové del sol. El percentatge de bonificació és del 30% durant tres períodes impositius. Tot i això, el consistori calcula que els ingressos pels impostos seran molt similars als de 2020 i que hi haurà una reducció d'uns 600.000 euros.

Una altra reducció que es preveu en taxes és per a aquells veïns que tenen un sistema individualitzat de recollida de residus si fan més de 40 aportacions a l'any de la fracció orgànica. En concret, el 'descompte' serà del 20% i l'Ajuntament preveu que s'aplicarà als veïns i veïnes de Sant Andreu que funcionen amb el porta a porta. Per acollir-s'hi, hauran de "complir amb el requisit de participació en el sistema". En la mateixa nota, l'Ajuntament explica que "s'inicien els treballs per poder-la aplicar a Sarrià Vell".

El procés estableix que, una vegada les ordenances són aprovades provisionalment, s'obre un període d'informació pública de 30 dies i, posteriorment, es porta a aprovació definitiva. El consistori calcula que serà en el plenari del mes de desembre d'enguany.

Fre a la segona fase del porta a porta

Aquest dilluns 18 d'octubre, estava previst que entrés en vigor la segona fase del sistema de recollida de residus porta a porta a Sant Andreu, però finalment aquesta implementació ha quedat ajornada i sense nova data, per ara.

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va justificar aquest ajornament en la necessitat de "consolidar quin és el 'model Barcelona' de recollida porta a porta". En aquesta línia, defensava que "si tots entenem que aquest canvi és positiu, abans de desplegar la segona fase, consolidem la fase 1".

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el plenari del mes de setembre. ACN.