La modificació de l’ordenança de terrasses, que se sotmetrà a l’aprovació definitiva al ple municipal del proper 23 de desembre, té com a objectiu principal el de consolidar les ampliacions de les terrasses en calçada que es va improvisar com a solució d’urgència en la reobertura postconfinament a causa de la pandèmia del coronavirus tot i reservar-se la possibilitat de denegar-les en espais especialment saturats, com el carrer Enric Granados. Això vol dir que, a la pràctica, les 1.400 noves terrasses que ara ocupen espai de calçada es podran quedar on són i sense que això comporti una disminució de l’espai ocupat en vorera. Això sí, es preveu que a l’estiu del 2022 ja no quedin blocs de formigó delimitant-les i que totes elles s’hagin adaptat a alguns dels nous models homologats de mobiliari.

Després que dilluns el grup municipal d’ERC rebutgés el projecte defensat pel govern municipal, aquest dimarts el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni i la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, han sortit a defensar el projecte, i ho han fet acompanyats del director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, en un evident gest que implica el vistiplau de bars i restaurants a la nova normativa.

 

En realitat, pocs canvis

Amb tot, aquesta actualització de l’ordenança de terrasses del 2018, que continua vigent, és en certa manera, menor, i fins i tot el mateix consistori s’hi ha referit com a “canvis puntuals”, perquè més enllà de la part important, consolidar les noves terrasses, la resta de l’articulat seguirà pràcticament inalterable. En aquest sentit, ha quedat descartada la possibilitat que l’espai guanyat en calçada restés espai ocupat actualment en vorera, ja que aquestes es podran mantenir a condició que compleixin els criteris vigents de respectar l’accessibilitat i les zones de pas.

Segons ha detallat Sanz, la nova regulació està dissenyada per “consolidar la millora de l’espai públic i ajudar el comerç de proximitat, en aquest cas la restauració”, i ha insistit que la mesura beneficiarà especialment aquells establiments “petits i històrics”. Per la seva banda, Pallarols ha considerat que “els blocs de formigó han salvat llocs de feina” i s’ha referit amb optimisme a la nova ordenança com “una esmena justa i digna per protegir la restauració més feble, de base”. ”És un missatge clar als establiments: podran continuar tenint terrassa”, ha afegit Pallarols.

Mà dura a situacions com Enric Granados

Amb tot, l’Ajuntament ha insistit que seguiran els controls i inspeccions per evitar situacions de saturació, i en concret s’ha referit a la situació del carrer d’Enric Granados, tot assegurant que en aquesta via de l’Eixample, admetent al·legacions presentades per JxCat, la FAVC i associacions veïnals, hi haurà terrasses que no podran consolidar-se.

Pel que fa al suport polític, l’equip de govern municipal compta a repetir amb el consens del 2018, quan es va aprovar per unanimitat, i el fet d’incorporar les al·legacions presentades per JxCAT és un reconeixement implícit del previsible suport d’aquest partit. De fet, també Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el PP semblen proclius a l’aprovació, ja que, com ha defensat Collboni, la modificació “no és de dretes ni d’esquerres”. En aquest sentit, l'únic partit que sembla que no hi donarà suport serà ERC.

A l’estiu, terrasses sense blocs

La previsió amb què treballa l’ajuntament un cop s’aprovi la modificació és que a l’estiu les terrasses en calçada que continuïn ja disposin del moble homologat obligatori, de manera que el 2022 serà l’any de la desaparició definitiva dels blocs de formigó i elements provisionals dels carrers de la ciutat. Els restauradors podran sol·licitar fins al 28 de febrer la continuïtat de la terrassa, que estarà condicionada a l’aval tècnic i al compliment dels criteris de l’ordenança de 2018 quant a distàncies i garanties de pas.

A més, per incentivar i facilitar el canvi, es llançarà una línia de subvencions a la instal·lació de plataformes per un valor total de fins a 4 milions d’euros, amb ajuts de fins a un màxim del 50% del cost del moble

En vigor l’1 de gener

El text passarà per la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat d’aquest dimarts i se sotmetrà a la votació final del Plenari del Consell Municipal del 23 de desembre. D’aquesta manera, l’1 de gener es preveu que entrin en vigor els canvis puntuals que adapten la normativa per consolidar les terrasses excepcionals ubicades en calçada arran de la pandèmia.

El maig de 2020, el consistori va desplegar una sèrie d’actuacions extraordinàries per donar resposta a la crisi sanitària de la covid-19 amb la instal·lació o ampliació de terrasses, i es prioritzava ubicar-les a la calçada. Es tractava de donar suport a la restauració, afavorir la viabilitat dels establiments i fer-ho de manera compatible amb un espai públic més viu i accessible i el compliment de les mesures sanitàries.

Des d’aleshores, s’ha concedit 3.618 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals que han salvat almenys 1.875 llocs de treball, segons un estudi de la Universitat de Barcelona. Del total de nous permisos, 1.483 s’han donat en espais com cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans. Això ha suposat la substitució de 2.652 places d’aparcament.

L’actualització puntual de la regulació permetrà que aquestes terrasses puguin passar a ser definitives per donar continuïtat a l’activitat econòmica que generen, i que tinguin una estètica de qualitat i un bon encaix amb el paisatge urbà. I es podrà tirar endavant el procés de retirada dels elements provisionals –blocs de formigó i pivots grocs– per deixar enrere la provisionalitat que va marcar la pandèmia.

Els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’un moble-plataforma accessible i segur on col·locar les taules i cadires. Perquè puguin tenir continuïtat, doncs, la modificació de l’Ordenança de terrasses integra els requisits tècnics necessaris per admetre la instal·lació de les plataformes en calçada, afavorir una millor ordenació de l’espai públic i fer possible la retirada definitiva dels blocs de formigó de l’espai pública.

Així doncs, la modificació de l’ordenança busca guanyar espai en calçada per a les terrasses i donar seguretat jurídica als nous mobles. Però no fa canvis en la resta de l’articulat, ja que es mantenen els apartats vinculats al procediment d’atorgament de llicències, el règim sancionador i les condicions d’accessibilitat i d’implantació a l’espai públic, per exemple.

 

Imatge principal: Una terrassa de bar a Barcelona / Sergi Alcàzar