L’anunci que va fer el passat mes de març el vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, de treballar en un sistema de seguretat conjunta als municipis metropolitans comença a tenir les seves primeres concrecions, la més tangible de les quals és la implementació d’una aplicació de seguretat anomenada M7 Citizen Security, que ja està desplegada a 12 dels 36 municipis que formen part de l’AMB i que permet que els usuaris puguin avisar de forma automàtica les forces policials en casos de risc o de perill. Aquest dimecres, en el marc de la fira Smart City, Balmón ha defensat l’ús del sistema en les polítiques de prevenció i seguretat.

Precisament, en un context que promou la ciutat intel·ligent, amb aportacions d’arreu del món per convertir les urbs en un espai més amable i sostenible, Balmón ha incidit en la condició necessària que aquesta ciutat intel·ligent sigui també “segura”, i una de les maneres de fer-ho és implicant la ciutadania a través d’una aplicació integrada. Com ja havia fet en anteriors ocasions, Balmón ha descartat la creació d’un cos policial metropolità, i ha defensat que el seu projecte en matèria de seguretat metropolitana passa per la integració, és a dir, amb una “gestió comunicativa” on tingui preeminència la “tecnologia social”.

El també alcalde de Cornellà de Llobregat, i candidat socialista a la reelecció, ha recordat que les millores en seguretat passen per solucions intel·ligents que no només tenen a veure amb la intervenció policial, sinó especialment amb les polítiques de prevenció. “La millora d’un espai públic passa per les condicions acústiques, lumíniques i tecnològiques”, ha afirmat Balmón en la seva intervenció a l’Smart City, on ha exposat en conferència el projecte de Pla de seguretat integral. Per això ha defensat les bondats d’una aplicació que permet, per exemple, que el mateix usuari efectuï “alertes preventives” que mobilitzin ràpidament les policials locals o els Mossos d’Esquadra.

Exemples pràctics

Alguns exemples oferts per Balmón són que el sistema permet que l’usuari alerti les forces policials en casos com “una dona que detecta la presència d’un potencial agressor, o en el cas que una persona gran es perdi”. De fet, fins i tot permet que l’usuari pugui ser “monitorat” de manera preventiva, una possibilitat que malgrat comportar el risc de posar en dubte al dret a la intimitat, pot ser molt útil en cas de necessitat. De fet, aquí rauria el disseny intel·ligent del sistema integral, el de combinar la relació “entre persones i càmeres amb un ús no invasiu de la privacitat, però que en el moment que sigui necessari, les càmeres et puguin reconèixer per permetre una actuació policial immediata”. En dades, el 30% de les alertes que rep la Guàrdia Urbana de Cornellà arriben a través de l’aplicatiu M7 de seguretat ciutadana

Tot plegat són maneres pràctiques de concretar un projecte que encara està a les beceroles, ja que, per una banda, de moment només es pot utilitzar en una tercera part dels municipis metropolitans, entre els quals Cornellà de Llobregat, i per l’altra encara ha d’explotar més les seves potencialitats. “Nosaltres creiem molt en la prevenció”, ha assegurat Balmón, que de fet considera que les aportacions dels veïns son molt útils per “millorar la gestió dels recursos humans policials”. “Si cada individu és algú que pot facilitar informació i detectar riscos, l’efectivitat és molt més gran”, ha reblat Balmón, que espera que durant aquest mandat quedin fixades les bases d’un sistema que permeti augmentar la seguretat en tots els àmbits metropolitans -inclosos el litoral i les muntanyes- a partir d’un ús tecnològic intel·ligent de les dades i les aportacions de la ciutadania.