Promoguda per un grup de millennials d'alta qualificació professional d'Agbar (Aigües de Barcelona), aquest mes s'ha posat en marxa l'Associació de Professionals de la companyia.

El seu doble objectiu és reivindicar la seva professionalitat davant els continus atacs ideològics que reben i defensar el hub Barcelona Aigua, on s'estan desenvolupant tecnologies per fer front a l'emergència climàtica, segons l'entitat. 

L’Associació de Professionals d’Agbar entén que és urgent desenvolupar les noves tecnologies per protegir la població dels efectes de la crisi climàtica. I considera que el coneixement i l’experiència acumulada pels professionals de l’empresa són de gran utilitat per tal de desenvolupar solucions reals i aplicables, mes enllà dels discursos.

Contra els experiments ideològics

“Les decisions d’avui ens afectaran dramàticament en el futur: no és el moment d’experiments ideològics”, assegura la presidenta de l’Associació de Professionals d’Agbar, Marina Arnaldos. Enginyera  de 33 anys, també ha presidit el capítol espanyol de Young Water Professionals.

Arnaldos assenyala que des de l'associació “defensem el model Barcelona basat en la col·laboració públic-privada, que ha consolidat Barcelona com un hub referent internacional de la gestió de l’aigua”. “Un hub català, amb un clar compromís amb la ciutat, i que és un dels seus principals motors d’activitat econòmica, generació d’oportunitats laborals -especialment per a joves en llocs de feina qualificats- i de projecció mundial”, explica Arnaldos.

La presidenta de l'associació adverteix que “tot això es posa en dubte quan es planteja un canvi de model de gestió del que s’ha convertit en una referència més enllà de les nostres fronteres”.  De fet, només en el que portem de 2019, més de 7.000 experts d’arreu del món han visitat les instal·lacions per tal de conèixer de primera mà com funciona i quines innovacions aporten els professionals d’Agbar. 

Atacs de l'Ajuntament i l'AMB

“Veiem amb molta preocupació com durant els darrers anys, de manera reiterada i sostinguda, des de diversos àmbits polítics de l'ajuntament de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es qüestiona la nostra professionalitat alhora que es dona impuls a una estratègia que persegueix eliminar la presència del nostre grup a Barcelona. Aquesta estratègia obeeix a posicionaments merament ideològics, que no responen a criteris tècnics, d'eficiència, ni econòmics ni socials en relació al servei públic que prestem a la ciutat”, afirma Arnaldos.

La presidenta de l'associació afegeix que "són constants les mesures d’assetjament administratiu a les empreses del grup, les campanyes públiques de difamació mediàtica, els anuncis de consultes populistes al voltant de l’aigua i, en general, una manipulació injusta que afecta la percepció que del nostre treball i compromís amb la ciutat tenen els nostres conciutadans, i que afecta i entristeix profundament a les nostres famílies".

Inversions del grup Agbar

L’entitat destaca l’alt nivell d’inversions realitzades anualment pel grup Agbar per tal de seguir millorant l’eficiència i la qualitat del servei a la població. Cada any, Agbar inverteix més de 60 milions d’euros en la xarxa de distribució i 4,9 milions d’euros en innovació que repercuteix en més de 22 milions d’euros de retorn per a la ciutat de Barcelona.

A més, s’inverteix en talent i I+D, impulsant projectes d’investigació per un valor de 25,6 milions d’euros en col·laboració amb 356 partners. Agbar gestiona des de Barcelona serveis transversals de països amb complexes necessitats d’abastiment i recuperació de l’aigua, com els d’Amèrica Llatina.

Imatge: La Ciutat de l'Aigua, seu del grup Agbar a la Zona Franca de Barcelona