El Parc Zoològic de Barcelona viu en l’actualitat una situació de profunda renovació que permetrà la posada al dia de les instal·lacions dins d’un nou model de zoològic que permetrà superar del tot el vell, ja obsolet, dels parcs zoològics com a espais d’exhibició de fauna exòtica i fins i tot d’explotació lúdica dels animals. Tot al contrari, el Zoo de Barcelona vol esdevenir un referent en la preservació de la biodiversitat, actualment la principal raó de ser dels zoològics. En aquest sentit, el zoo barceloní té com a principals missions, la intervenció activa en la conservació, la recerca científica i la divulgació de la fauna salvatge.

Tot plegat fa que el mateix zoològic engegui projectes ambiciosos, com és la creació del BioBanc, el banc de teixits i de cèl·lules d’animals que es pot convertir en referent del sud d’Europa, però també implica que hagi de deixar enrere instal·lacions que, malgrat formar part de la memòria sentimental de generacions de barcelonins, han quedat caduques i ja no tenen raó de ser.

Aquarama abandonado Zoo Barcelona Delfines - Sergi Alcàzar

L'Aquarama del Zoo serà enderrocat al juny / Sergi Alcàzar

Una d’aquestes instal·lacions és l’Aquarama, el gran tanc d’aigua construït en la dècada dels 70 que durant anys va ser la llar de l’orca Ulisses, un dels animals més estimats del zoo de Barcelona després de l’inigualable Floquet de Neu, el goril·la albí que durant anys va ser distintiu del zoo. En desús des del 2015 i absolutament fora de lloc en un model que no contempla l’ús de cetacis -els darrers dofins del zoo són ara a València i Grècia- i encara menys la seva explotació en espectacles de cabrioles i malabarismes, l’Aquarama és en l’actualitat una instal·lació en semiabandó que té els dies comptats. 

Grades per al públic i galeries subaquàtiques

El gran tanc, amb les seves grades pel públic i les seves finestres per sota del nivell de l’aigua que permetien una visió subaquàtica dels moviments de l’orca i dels dofins des de galeries subaquàtiques ja ha escrit la seva història i serà enderrocat el proper estiu. 

L’Aquarama va ser pioner en el seu moment, però no té cabuda en el nou model i la nova filosofia del zoo”, assenyala el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, en declaracions a elNacional.cat, per la qual cosa ja s’ha calendaritzat el seu enderroc. Les tasques de demolició començaran a l’abril “amb la retirada de tots els elements reciclables, com escales o baranes”, i al juny, aprofitant les vacances de l’Escola Parc de la Ciutadella -un col·legi públic pràcticament encastat dins del perímetre del parc zoològic-, es procedirà a l’enderroc, amb la idea de finalitzar els treballs al setembre.

Aquarama abandonado Zoo Barcelona Delfines - Sergi Alcàzar

Les finestres, ara tapiades, permetien la visió subaquàtica de l'orca i els dofins / Sergi alcàzar

Un cop a terra, l’espai alliberat tindrà un ús provisional de “reserva d’animals”, ja que en tot el pla de reconversió previst fins al 2031 i que igual “s’allarga un o dos anys més a causa de l’aturada per la covid”, hi haurà moments en que caldrà moure els animals dels seus hàbitats. És a dir, allà on durant una dècada llarga l’Ulisses va fer gaudir el públic barceloní amb les seves cabrioles, serà a partir de l’any vinent un espai on poder situar diferents espècies d’animals a mesura que es vagin reformant els seus espais definitius.

La llar d’Ulisses

Per a molts barcelonins, l’Aquarama està íntimament relacionat amb l’orca Ulisses, un exemplar mascle que va ser capturat l’any 1980 prop d’Islàndia i que actualment viu la seva jubilació al Sea World de San Diego (Califòrnia, Estats Units). Segons informació del mateix zoològic, Ulisses va arribar a Catalunya poc després de la seva captura, en virtut d’una concessió de pesca que el govern islandès subhastava en aquells temps i que va permetre la seva adquisició per l’empresa zoològica privada Rioleón Safari, d’Albinyana (Baix Camp), que al cap de poc va comprovar que ja no podia mantenir l'animal en les condicions adequades. Apunt al marge, el mateix Rioleon Safari, mostra del vell model de parcs zoològics, va ser del tot desmantellat l’any 2015 i actualment és només un parc aquàtic, sense animals, amb el nom d’Aqualeon.

orca ulises aquarama zoo barcelona 1989 foto efe

L'orca Ulisses a la seva llar barcelonina, l'Aquarama del zoo / Efe

El juliol del 1983 Ulisses va arribar al zoo de Barcelona, “després d’una complicada operació de transport en què es va haver de recórrer a la imaginació i a les tècniques més sofisticades”, segons el mateix web del Zoo. Durant els onze anys següents va viure al gran tanc de l'Aquarama en harmònica companyia dels dofins, però finalment el tanc es va quedar petit per a la seva grandària, quasi sis metres de longitud, de manera que, en una decisió que va entristir molts barcelonins, Ulisses va emprendre el 9 de febrer del 1994 un viatge fins a San Diego, on encara viu. Això sí, jubilat.

El nou model, el futur del zoo

El zoo del futur, de fet el zoo del present, ha de ser un “equipament per conservar, fer recerca i canviar l’actitud de la gent”, sosté Alarcón, que considera que un zoològic com el de Barcelona ha de tenir un paper de primer ordre per “sensibilitzar” la ciutadania de la “pèrdua silenciosa de la biodiversitat”, i cridar l’atenció sobre fets com que en l’actualitat hi ha més de 30.000 espècies animals en perill d’extinció.

En aquest sentit, el director del zoològic barceloní assenyala que en el cas de la capital de Catalunya li correspon un paper de “preservació del que ens és més proper”, és a dir, “la bioregió mediterrània”, tot assenyalant que encara que no ho sembli, “està tan amenaçada com l’Amazònia”.

Aquarama abandonado Zoo Barcelona Delfines Sergi Alcàzar 012

El director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón / Sergi Alcàzar

El nou model del Zoo va ser aprovat per unanimitat pel Ple Municipal de Barcelona del maig del 2019, just al final de l’anterior mandat, amb l’objectiu de convertir el zoològic en centre de referència de primer ordre en benestar animal a través de tres eixos clau d’actuació: L’educació i sensibilització en el respecte i la conservació de la natura; la recerca i projectes a la natura que millorin la situació de les espècies i la conservació de la fauna autòctona, mediterrània i d’aquelles espècies del món que estiguin amenaçades o en perill d’extinció, posant èmfasi en els primats i la bioregió del Sahel.

 

Imatge principal: L'Aquarama està en desús des del 2015 / Sergi Alcàzar