L’Ajuntament de Barcelona se suma a la commemoració del Mil·lenari de l’Abadia de Montserrat, que tindrà lloc l’any vinent, un cop l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’abat de Montserrat, P. Manel Gasch, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració en el marc d’una visita de l’alcalde a Montserrat. La celebració de la commemoració dels mil anys d’història de l’Abadia el 2025 es concep com una  demostració del seu llegat, del seu servei a la societat i de la seva referència espiritual. Durant els quinze mesos de celebracions, que s’iniciaran el 7 i 8 de setembre d’enguany, tindran lloc més de 1.000 activitats relacionades amb l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic.

✝️ El monestir de Montserrat celebrarà el (primer) mil·lenari amb un miler d’activitats

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, durant la signatura Collboni ha destacat l’aposta municipal per fer que la cultura sigui un veritable punt de trobada entre tota la ciutadania i ha assenyalat que “per això signem aquest conveni amb l’Abadia de Montserrat, que ens permetrà sumar esforços en el marc del seu Mil·lenari per a impulsar conjuntament diverses activitats culturals i musicals que contribuiran a fer arribar la celebració dels mil anys de Montserrat a la ciutat”. Per la seva banda, l’abat ha recordat el compromís històric que l’Abadia de Montserrat ha tingut durant aquests mil anys amb les autoritats de la ciutat de Barcelona envers el treball conjunt per fer una societat millor i més justa, mitjançant les virtuts i els valors de la solidaritat, la fraternitat i el proïsme, posant com a exemple l’acollida que l’Abadia va fer als barcelonins durant les diferents pandèmies de pesta i còlera en segles passats, a petició de les autoritats de la ciutat de les diferents èpoques.

Exposició sobre Montserrat al Palau Robert 

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona vol cooperar amb l’Abadia i amb l’Escolania de Montserrat per fomentar la seva imatge com a símbols espirituals i culturals i posar en relleu la tasca que s’ha realitzat al monestir al llarg dels darrers mil anys, que ha esdevingut com a punt de trobada i diàleg amb la societat contemporània. A través d’aquest acord, el consistori subvencionarà la celebració del Mil·lenari amb una aportació de 140.000 euros que inclouen una exposició sobre Montserrat al Palau Robert i la celebració d’una sèrie de concerts de l’Escolania de Montserrat a Barcelona.

El Palau Robert acollirà l’exposició Montserrat Mil anys! del 16 de setembre de 2024 al 6 de gener de 2025. Aquesta mostra planteja una mirada contemporània sobre el monestir de Montserrat, des de la gent i per a la gent, i a través seu, explica Catalunya al món. Els visitants a l’exposició podran entendre les diferents maneres de veure i viure Montserrat a través de l’expressió dels vincles que la societat catalana hi ha establert i hi manté. També permetrà visitar els llocs normalment no accessibles de l’interior de Montserrat i convidarà el visitant a expressar el seu propi vincle amb Montserrat.

Per l’altra banda, el conveni també contempla la realització d’una sèrie de concerts de l’Escolania de Montserrat a la ciutat de Barcelona. Aquestes actuacions es portaran a terme entre els anys 2025 i 2027; la primera d’elles, en el marc del Festival de Música del Mil·lenari de Montserrat 2025, el concert del Llibre Vermell de Montserrat on es recull la música medieval (segle XIV) que els pelegrins escoltaven i cantaven durant la seva estada al monestir. I la segona, a concretar durant l’any 2025.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!