L’Ajuntament de Barcelona liderarà un projecte de rehabilitació conjunta de les façanes de la plaça Reial, tot i que es tracta de 27 finques de propietat privada, amb la intenció de preservar la unitat de tot el conjunt, que compta amb la catalogació de tipus B, com a bé d’interès local. Per fer-ho, s’encarregarà dels tràmits i les gestions i la redacció del projecte executiu, així com la subvenció del 45% del cost de les obres, amb un topall de 50.000 euros per façana, mentre que la resta anirà a càrrec dels propietaris, que són un total de 117, ja que els edificis tenen usos diferents, des de propietats verticals a comunitats de veïns, passant per oficines i fins i tot un hotel.

 

L’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, ha justificat la necessitat d’intervenció pública per “preservar el conjunt de la plaça” i evitar que hi hagi “intervencions individuals de les propietats”, al mateix temps que ha recordat que fa quaranta anys que no es feia cap intervenció d’envergadura. Per això ha reivindicat la necessitat d’actuar de forma conjunta en un espai que va sorgir el 1848 com a conjunt arquitectònic després d’enderrocar el precedent convent dels Caputxins, que va ser desamortitzat, i també ha defensat la necessitat d’intervenir a la plaça després que l’últim gran projecte de rehabilitació va tenir lloc el 1982.

facanes placa reial foto jordi palmer (2)
La intervenció serà conjunt per preservar la unitat arquitectònica de la plaça Reial / Foto: Jordi Palmer
facanes placa reial foto jordi palmer (3)
Detall d'una de les façanes, on s'observa la necessitat de la rehabilitació / Foto: Jordi Palmer

En aquest sentit, el projecte que prepara l’Ajuntament comprèn tot l’àmbit de la plaça més els seus dos accessos més monumentals, els del carrer Colom, que la uneix a la Rambla, i el passatge Madoz, que connecta amb el carrer Ferran. Les rehabilitacions inclouen la restauració de façanes, els sota porxos i la part de pedra, però no la part dels aparadors dels baixos. L’Ajuntament està en procés de negociació amb els propietaris i confia que no hi hagi negativa per part de cap d’ells, ja que serà el mateix consistori el que s’ocuparà de tramitar tots els papers i llicències, i redactarà el projecte executiu sense cost per a les propietats.

Obres durant 18 mesos

Pel que fa al calendari, la previsió és que a finals d’aquest any es portin a terme els treballs previs de redacció del projecte i que el primer semestre del 2025 es faci el concurs, licitació i adjudicació de les obres, que segons aquests terminis començarien a mitjans d'aquest mateix any, amb un període d’execució d’un any i mig, de manera que estaria finalitzat a finals del 2026. Les intervencions es faran per fases i no s’actuarà en totes les façanes de cop. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!