El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i alcaldable del PSC, Jaume Collboni, preveu que la recaptació del tram municipal de la taxa turística el 2024 se situï entorn dels 100 milions d'euros el 2024. Així ho ha explicat en una entrevista amb Efe, en la qual ha destacat que en aquests moments ja "s'estan superant les dades econòmiques per turisme del 2019, no en el nombre de turistes, sinó en el nombre d'ingressos per turisme". "Era l'objectiu buscat: contenir el nombre de turistes -perquè el nostre model no és ja el turisme de masses, sinó el turisme de qualitat, que aporta valor a la ciutat- i augmentar els ingressos turístics", ha celebrat.

La taxa turística a Barcelona ja ha recaptat 33 milions

El 2020, es va aprovar per llei la possibilitat d'establir un recàrrec en l'impost sobre les estades en establiments turístics, per part de l'Ajuntament de Barcelona, fins a un màxim de 4 euros. Per ordenança fiscal, el consistori ha establert un recàrrec que s'aplica de forma progressiva des de juny del 2021 i que arribarà a 3,25 euros a partir d'abril del 2024. Segons dades facilitades per l'Ajuntament de Barcelona, el total ingressat fins ara amb aquest recàrrec és de 33,3 milions d'euros i, per al 2023, amb una tarifa de 2,75 euros, la recaptació prevista s'eleva a prop de 53 milions d'euros. "El 2024, la nostra previsió és que, amb el tram municipal d'aquesta taxa turística, la ciutat pugui ingressar 100 milions d'euros anuals al pressupost municipal fruit de l'activitat turística", ha assenyalat Collboni.

On aniran els diners?

Aquesta previsió d'ingressos l'ha portat a formular una promesa: "El meu objectiu, si soc escollit alcalde, és que el 50% d'aquests 100 milions d'ingressos turístics vagin al pla de barris", ha assegurat. Segons Collboni, després de la pandèmia "s'ha reequilibrat el debat sobre el turisme a Barcelona", ja que "tothom ha vist les conseqüències del turisme zero i l'impacte tan dur que ha tingut sobre la ciutat, amb barris amb més del 50% d'atur". Ara, després de la pandèmia, Barcelona és "la ciutat d'Espanya amb menys atur, en part també gràcies al turisme", i "creix més que Madrid". "El turisme té un impacte molt important sobre l'economia, això crec que ja ningú ho posa en dubte. Estem aconseguint fer aquest salt virtuós d'augmentar els ingressos per turisme sense augmentar el nombre de turistes", ha celebrat.