Esquerra Republicana ha decidit ajornar el congrés extraordinari de la Federació de Barcelona previst per a aquest dijous a la tarda, en què la militància havia de decidir si la formació entra al govern de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona. La gran afluència de militants republicans al congrés ha superat les previsions de l'organització, i davant la impossibilitat d'encabir-los tots a la sala escollida, el partit ha decidit ajornar per a una nova data la votació, tot i que encara no ha concretat quan serà. "L'assistència excedeix l'aforament del lloc previst i cal garantir els drets de tota la militància a participar en aquest procés congressual", ha dit ERC en un breu comunicat, en el qual ha informat que "la comissió organitzadora buscarà un nou emplaçament". L'auditori de l'Orfeó Martinenc, l'espai on s'havia de celebrar aquest acte, té un aforament de 270 persones, mentre que el nombre de militants d'ERC a Barcelona se situa al voltant del miler.

La militància d’ERC arribava dividida a la consulta, en què havia d'avalar o rebutjar el preacord de govern signat entre ERC i el PSC aquest dimarts, mitjançant el qual els republicans entrarien a l'executiu de Collboni, que fa gairebé un any que governa en minoria. Aquest dijous, quan quedava encara una hora per a l'inici del congrés, centenars de militants ja feien cua per entrar a la sala. Fonts d'ERC Barrcelona han explicat a ElNacional.cat que preveien certa mobilització dels militants, però no tanta com finalment hi ha hagut. En aquest sentit, han reconegut que hi ha hagut una important mobilització dels partidaris del 'no', que consideren que entrar en un govern del PSC podria perjudicar el partit en una eventual repetició electoral a l'octubre a Catalunya. Precisament, veus crítiques amb l'entrada del partit al govern de Collboni veien aquesta convocatòria exprés d'un congrés com una manera d'evitar l'afluència de militants, tot i que el resultat ha estat el contrari.  

Sense nova data

Ara caldrà triar una altra data per al congrés en un espai amb molta més capacitat, tot i que des de la Federació informen que encara no està decidida. A l'horitzó hi ha un altre dia marcat en vermell al calendari: el 25 de juny, data en què s'ha de celebrar el primer ple d'investidura per elegir un nou president de la Generalitat; o en cas que no hi hagi cap candidat, un acte equivalent per posar en marxa el rellotge. Des de la direcció nacional del partit, veien amb neguit aquesta votació, que no s'ha acabat produint, ja que temien que el resultat pogués afectar les negociacions de la investidura, on ERC té un paper clau. Caldrà veure si finalment la data escollida és abans o després que es produeixi aquest ple. 

Canvis al calendari

L'ajornament del congrés d'ERC i, per tant, de la decisió d'entrar al govern municipal de Jaume Collboni o no, també altera el calendari dels socialistes. Si aquest dijous la militància hagués donat el vistiplau a l'entrada dels republicans, el PSC hauria convocat una consulta a la militància aquest dissabte per ratificar el pacte. L'ajornament del congrés per l'allau de militants que s'han presentat a l'Orfeó Martinenc per dir-hi la seva ha provocat de retruc un endarreriment d'aquesta consulta a les files socialistes. 

Una decisió polèmica

El preacord de govern assolit entre ERC i el PSC no va ser ben rebut per tots els sectors del partit. La presidenta de la Federació de Barcelona, Eva Baró, va defensar aquest dimecres l'acord amb el PSC, assegurant que entrar al govern és important per al projecte independentista. "Cal un partit sobiranista al govern municipal, encara que no tingui l'alcaldia", afirmava. Tanmateix, des de la direcció nacional del partit veuen amb neguit la votació i temen que el resultat pugui afectar les negociacions de la investidura del Govern.

En aquest sentit, la cúpula d'ERC ha advertit que es reserva la capacitat de valorar el resultat de la consulta interna de Barcelona i avaluar-ne l'execució, i ha assenyalat que caldrà una lectura atenta del resultat, sense descartar frenar el procés en cas que l’aval s'aconsegueixi per un marge estret de vots. Així mateix, la possibilitat que la direcció d’ERC tombi la decisió de la militància podria tenir efectes a la Federació de Barcelona, incloent-hi dimissions. Fa menys d'un any que es van celebrar eleccions en aquesta federació, on es va imposar la candidatura d'Eva Baró, amb el suport de la direcció del partit, tot i que amb molt pocs vots de diferència.

L'entrada al govern de Collboni ha aixecat la negativa de sectors crítics amb l'acord, com és el cas del col·lectiu Primer d'Octubre. Aquest col·lectiu ha fet campanya pel 'no' i aquest dijous celebrava l'ajornament del congrés, que ha llegit com una victòria dels que s'oposen al pacte amb Collboni.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!