Barcelona ja té els seus primers pisos contenidor. Els APROP o pisos contenidor estan construïts, com molt bé indica el seu nom, a partir de contenidors marítims reciclats i tal com han explicat des de l'Ajuntament de Barcelona, la prova pilot d’aquesta alternativa residencial està inspirada en propostes d’èxit que ja funcionen en altres ciutats del món com Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver. L’edifici de Ciutat Vella el componen 16 mòduls construïts prèviament que, encaixats, formen 12 allotjaments. Segons ha explicat l'Ajuntament, hi ha 8 allotjaments de 60 metres quadrats amb dues habitacions i 8 allotjaments de 30 metres quadrats amb una habitació.

Un tret positiu d'aquests pisos és precisament la rapidesa amb què es poden construir. En aquest tipus de construccions es pot aixecar fins a una planta al dia, cosa que permet reduir fins a un terç el temps de construcció. Concretament, la construcció de l’edifici al solar s’ha completat en quatre mesos i a la planta baixa, a més, s’hi ubicarà el CAP del Gòtic.

També es poden veure més detalls de com són per dins els pisos contenidor a través d'un vídeo difós a les xarxes socials.

A finals d'agost va començar la construcció d’aquests nous habitatges. Es tracta de pisos d’emergència està previst que s’hi allotgin famílies vulnerables que ara per ara viuen en hotels i pensions. “Aquest primer edifici de la prova pilot es lliurarà a persones en situació d’emergència, en concret, a famílies que ja estan vivint en allotjaments d’emergència de diferents tipus, pensions i d'altres, del districte de Ciutat Vella”, explicaven des de l’Ajuntament de Barcelona a ElNacional.cat. Tot i que, segons informen, no està previst que tots els habitatges d’aquesta mena siguin per cobrir la manca de recursos de la Mesa. “Es preveu una mixtura de famílies usuàries, totes demandants d’habitatge social, però de diferents perfils”.

Barcelona busca "alleugerir" la manca d'habitatge

Així, l’Ajuntament de Barcelona preveu “alleugerir una mica el greu dèficit de places per cobrir l’emergència en l’habitatge que viu la ciutat”. Però, de moment, es tracta d’una prova pilot. És a dir, malgrat que es preveuen més construccions d'aquest tipus, l'Ajuntament de Barcelona explicava a ElNacional.cat que des del Consistori s'avaluarà si aquesta solució respon a les expectatives, si és efectiva i si dona resposta a les necessitats. “El resultat de la prova pilot i l’avaluació que se’n faci serà el que marcarà el camí futur”. La voluntat de l’Ajuntament, però, “és que, de mica en mica, s’estengui al conjunt de la ciutat”. Ara bé, remarquen que “tècnicament no són habitatges, sinó allotjaments temporals”, però es podria dir “que és un complement més a les diferents polítiques d’habitatge que es poden tirar endavant per atendre la situació de gran demanda de pisos a preu assequible i situacions d’emergència residencial”, i remarquen que “no és l’única solució a tota la problemàtica de l’habitatge”.

A través de les xarxes socials, dilluns han exposat que "els edificis d'APROP són solucions residencials per a famílies en situació de dificultat que necessiten una ajuda provisional dels serveis socials fins a accedir a un habitatge definitiu". "Després de les festes de Nadal, l’edifici del Gòtic rebrà els primers inquilins: famílies de Ciutat Vella en situació d’emergència que han estat desnonades o que esperen un desnonament", han detallat a Twitter.

Segons han explicat dilluns, el projecte pilot preveu un segon edifici d'APROP a Sant Martí, que inclourà 43 allotjaments.