La mesura de la Zona de Baixes Emissions impulsada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no ha caigut bé a tothom. La Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries presentarà un recurs contenciós al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per impugnar l’ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE).

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i cofundadora de la plataforma, Mònica Xufré, en un debat sobre la ZBE a El matí de Barcelona, a Betevé. Durant el programa, Xufré ha exposat que han decidit recórrer a la via judicial, després que, segons diu, l’Ajuntament, no s’hagi volgut asseure a negociar. A banda del contenciós, també demanaran mesures cautelars per intentar aturar l’aplicació de les sancions de la ZBE a partir de l’1 d’abril, quan es començarà a sancionar. 

Segons ha detallat també Betevé, Xufré ha explicat que a partir de la publicació de l’ordenança disposen de dos mesos per recórrer a la via judicial. Per altra banda, també ha exposat que ja gairebé han recollit els diners necessaris per tirar endavant el contenciós.

Què és la ZBE?

La zona per on no podran circular els vehicles contaminants té una àrea de 95 km2, que engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), el municipi de l'Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

A qui afecten les restriccions?

La mesura afectarà principalment els vehicles considerats més contaminants, aquells que no els correspon l'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B). És a dir, majoritàriament:

  1. Cotxes de benzina matriculats abans del 2000

  2. Cotxes dièsel matriculats abans del 2005 o el 2006

  3. Motos, ciclomotors i vehicles lleugers matriculats abans del 2003
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat