Els blocs grocs de formigó tenen els dies comptats. Els elements de protecció de les terrasses dels bars i restaurants de la ciutat han estat l'element més polèmic entre les actuacions engegades per l'Ajuntament de Barcelona de cara a respondre a la necessitat d'adaptar l'espai urbà davant l'emergència del coronavirus. Així, el consistori ha anunciat que ja ha iniciat el procés per modificar l'Ordenança de terrasses per regularitzar la instal·lació de plataformes a la calçada

L'objectiu és, segons ha explicat la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, "ordenar" les actuacions fetes per l'emergència de la covid-19 per destinar més espai públic a la restauració i dona'ls-hi garanties. Així, els blocs de color groc brillant seran substituïts per "elements de disseny funcionals i bonics que permetin consolidar les terrasses a la calçada". 

Janet Sanz ACNJanet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Urbanisme / ACN

La previsió és que la modificació de l'Ordenança municipal s'aprovi al plenari abans de finals d'any i entri en vigor l'1 de gener del 2022La tramitació ha començat amb l'aprovació en Comissió de Govern del projecte normatiu que recull els canvis proposats i ara els grups polítics hi podran fer al·legacions, abans que el text encari l'aprovació inicial en el marc de la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, segons detalla l'agència.

7 prototips de terrassa

El maig de 2020 l'Ajuntament de Barcelona va començar a prioritzar la ubicació de les terrasses a la calçada per alliberar els carrers després del desconfinament. Aquestes s'han instal·lat en espais com places d'aparcaments, xamfrans i carrils de circulació i de manera provisional se les ha protegit amb els blocs de formigó. Des d'aleshores s'han concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, s'han salvat almenys 1.875 llocs de treball amb aquestes mesures.

Amb tot, la vigència d'aquests permisos caduca el 31 de desembre. A partir del juny de 2022, els locals de restauració que vulguin mantenir les terrasses hauran de tenir una de les ampliacions de vorera que l'Ajuntament ha codissenyat amb quatre empreses del sector. De moment s'han desenvolupat 7 prototips, que s'han instal·lat a l'Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris per validar-ne el funcionament.

Nous prototips de terrassa desenvolupats per l'Ajuntament / Ajuntament de BarcelonaNous prototips de terrassa desenvolupats per l'Ajuntament / Ajuntament de Barcelona

Alhora que s'implementa l'obligatorietat d'aquests elements, l'Ajuntament llançarà una línia de subvencions al llarg de l'estiu per valor de 2 milions d'euros. Només s'hi podran acollir els titulars de terrasses i ampliacions en calçada i s'atorgaran ajuts de fins al 50% i en funció dels requisits de la convocatòria.

Imatge principal, terrassa envoltada de blocs de formigó / Pepa Masó