Grifols avança en la seva transformació corporativa amb l'aposta ferma per Nacho Abia per liderar una etapa plena d'incertesa. El nou conseller delegat de la farmacèutica catalana ha agafat oficialment les regnes de la companyia i té per davant una sèrie de reptes per afrontar en els propers mesos. Reduir el voluminós deute, generar flux de caixa positiu i, sobretot, recuperar la credibilitat perduda davant del mercat des que a començaments d'any Gotham City Research acusés Grifols de maquillar els seus comptes, són claus en el nou període.

"Amb uns sòlids fonamentals, gran talent i destacada capacitat innovadora, no tinc cap dubte que Grifols té un futur brillant per davant", ha destacat Abia a través del comunicat de presentació. El nou CEO del grup destaca que entre les seves prioritats es troben continuar accelerant el creixement, "millorar l'excel·lència operativa" i continuar executant el pla de despalanquejament de la companyia.

Tot això, a més de continuar reduint la "complexitat de les operacions i millorant la claredat", dos dels assumptes més analitzats i criticats per Gotham, els inversors minoritaris i la Comissió Nacional del Mercat de Valors al seu últim informe. De moment, Nacho Abia iniciarà la seva etapa de la mà de Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu fins al 31 de maig, data fins a la qual es mantindran com a assessors de la companyia.

No obstant això, ja han transferit les seves funcions executives (director corporatiu i director d'operacions) al nou conseller delegat, que reportarà al president Thomas Glanzmann. Es pot destacar que Glanzmann continuarà ocupant el càrrec fins al 2025, moment en què cessaran les seves funcions executives a Grifols, tal com va explicar en l'última conferència amb analistes després de la presentació de resultats del 2023.

El deute i el flux de caixa de Grifols generen dubtes

Amb la família fundadora posant-se a un costat de la gestió, Abia haurà d'afrontar els reptes relacionats amb la situació econòmica de Grifols. Principalment, el deute financer net de 9.420 milions d'euros i la ràtio de palanquejament de 5,4 vegades després de la venda del 20% de la seva filial Shanghai RAAS a Haier. L'objectiu de la cotitzada és avançar a una ràtio de 4 vegades el deute, segons va explicar la mateixa companyia.

Encara que la desinversió a la Xina anirà íntegrament a amortitzar el deute, la xifra continua generant dubtes entre els analistes. "La farmacèutica continua estant molt palanquejada i qualsevol variació de les seves vendes fa que el seu benefici sigui molt volàtil. És cert que els tipus d'interès baixaran al llarg d'aquest any i el que ve, però l'endeutament persistent pot ser més perillós del que ho era fa una dècada", apunten des del broker XTB.

En aquest sentit, agències qualificadores com S&P i Moody's han rebaixat i posat en revisió el seu ràting, respectivament, els dubtes que genera el seu deute i els riscos de refinançament que veuen en la companyia. D'aquesta manera, des de S&P, per exemple, estimen que el palanquejament de Grifols augmenti a 6,6 vegades a finals de 2024 i no es redueixi com espera la farmacèutica.

D'altra banda, el flux de caixa lliure és una altra de les grans preocupacions. Es tracta d'una xifra fonamental per aclarir els dubtes sobre la solvència de l'empresa i que Grifols ha registrat de manera negativa als últims tres exercicis. "Els principals problemes són el dany a la credibilitat de la companyia que ha suposat aquest episodi, l'elevat endeutament i la falta de 'cash flow' lliure positiu el 2021, 2022, el 2023 i segons les mateixes indicacions de Grifols, tampoc no n'hi haurà el 2024", assenyalen els analistes de Bankinter en un comentari.

Si bé la farmacèutica va aclarir que espera generar un flux de caixa lliure de 485 milions el 2024, excloent extraordinaris, va assegurar que es veurà "temporalment afectat" durant aquest any pel capex (les inversions en béns de capital que creen beneficis) de creixement extraordinari relacionat amb l'acord preexistent amb ImmunoTek.

Aquesta situació ha forçat una desinversió rellevant com la de Shanghai RAAS per poder atendre els pròxims venciments del deute. "En cas de no corregir-se la falta de flux de caixa lliure, la companyia es veurà obligada a vendre més actius i podria arribar a l'extrem de ser trossejada", adverteixen des de Bankinter.

Recuperar la credibilitat davant de l'accionista

Més enllà del context financer, Nacho Abia té per davant el repte més gran per calmar les aigües al mercat, recuperar la credibilitat davant dels inversors. Les accions de Grifols han perdut un 41% del seu valor en l'IBEX 35 des que Gotham publiqués el seu primer informe acusant l'empresa catalana de manipular els seus comptes. Una situació difícil de revertir, més encara quan els fons baixistes continuen instal·lats en el capital de Grifols amb posicions curtes que actualment concentren el 2,35%.

I és que, l'informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre el cas va recolzar el gruix dels seus comptes, però va posar en evidència nombroses deficiències i no descarta possibles expedients sancionadors. "L'informe de la CNMV era una de les bases de la companyia per remuntar en borsa i guanyar-se la confiança dels inversors, però els punts negatius que assenyalava el regulador no van fer més que deixar un sabor agredolç" destaquen des de XTB.

En aquest sentit, la firma explica que "sense aquest as sota la màniga, a Nacho Abia no li'n queda cap altra que donar-li la volta a la situació, canviant per complet el tracte de l'empresa amb l'accionista. Més transparència i claredat als seus informes i fins i tot una organització societària més simple serien un impuls per a les accions i per recuperar la confiança del mercat".

La desconfiança encara és present, especialment entre els accionistes més petits. Des de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec) explicaven recentment a ON ECONOMIA que analitzen l'informe del regulador "per si hi pogués haver algun tipus de cap via per exercitar d'acció judicial per via civil", encara que reconeixien no comptar ara per ara amb peticions d'inversors per iniciar accions legals.