Les investigacions sobre el cas Grifols no acaben d'aclarir tots els dubtes plantejats des del primer informe del fons oportunista Gotham City Research. L'informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va recolzar el gruix comptable de la farmacèutica catalana, però va evidenciar nombroses "deficiències rellevants" en la informació financera que presenten al mercat. Una situació que continua generant confusió entre els inversors i una certa paràlisi davant de la possibilitat d'emprendre algun tipus d'acció judicial.

Tant és així, que els accionistes minoritaris encara no han mostrat interès a executar possibles accions legals contra la companyia. "No tenim accionistes en aquest moment que vulguin exercitar accions legals", expliquen a ON ECONOMIA fonts de l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec), representada pel despatx d'advocats Cremades & Calvo Sotelo.

No obstant això, els advocats que representen a l'associació de petits accionistes estan analitzant l'informe de la CNMV "per si hi pogués haver algun tipus de via per exercitar-ne alguna d'acció judicial per via civil". Asseguren així que, independentment del que la CNMV hagi determinat dins de les seves funcions de supervisió, els accionistes poden valorar un altre tipus de reclamació de danys a nivell intern de la societat.

Si bé consideren que el tema comptable és una mica més tècnic que requereix una anàlisi més gran, hi ha irregularitats constatades. "El que sí que ha quedat reflectit que el govern corporatiu va fer aigües per tots costats i que la relació entre Scranton i Grifols va ser una espècie de barra lliure sense que es respectessin els procediments i sense transparència sobre el conjunt d'operacions vinculades que recurrentment s'estaven realitzant entre ambdós", expliquen.

A més, demanden a la companyia que es llanci llum i claredat sobre qui és darrere de Scranton. "L'informe de la CNMV diu que Scranton és considerat per Grifols com a persona vinculada i ells l'accepten. Però, quin és l'accionariat de Scranton? És una cosa rellevant que els inversors coneguin les persones que són allà", destaquen. Anteriorment, des d'Aemec havien sol·licitat a l'organisme supervisor l'accés a l'expedient de Grifols, però la CNMV va negar la seva petició.

La CNMV no tanca la porta a possibles sancions

L'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura va publicar el dijous 21 de març, rere el tancament de mercat, un document analitzant diferents punts que han estat objecte de polèmica després de les acusacions de Gotham City Research a Grifols sobre un suposat maquillatge comptable per ocultar deute i nivell de palanquejament. Les conclusions de l'informe afirmen que, malgrat les "deficiències rellevants" trobades, no hi ha "errors significatius" comptables.

Unes conclusions per les quals la CNMV ha deixat la porta oberta a possibles sancions a Grifols. L'organisme destaca que en el moment de publicació de l'informe "no poden prejutjar-se les eventuals conseqüències sancionadores per a Grifols que, en el seu cas, poguessin arribar a tenir les conclusions publicades", ja que per a això "ha de fer-se una anàlisi de legalitat completa, que en el seu cas podria donar lloc, o no, a la incoació d'un o diversos expedients sancionadors".

No obstant això, assegura que es tracta d'un procés que no pot determinar-se actualment i que pot portar a l'organisme diversos mesos. En aquest sentit, explica que continuarà treballant en aquest cas "amb la celeritat més gran" i "provarà de dotar de la màxima transparència" a la conclusió de les seves actuacions.

"Encara que l'eventual element sancionador no sigui el prioritari en aquest moment (sinó l'aclariment de la informació financera a disposició dels inversors), atesa l'atenció social i del mercat generada, la CNMV faria pública la incoació de qualsevol expedient sancionador", assenyala l'organisme. En qualsevol cas, la CNMV no preveu publicar informació addicional sobre les futures actuacions de supervisió respecte a Gotham, Grifols o qualsevol altra persona relacionada amb el cas.

"Estirada d'orelles" a Grifols, però recolza els seus comptes

De l'informe de la CNMV, s'extreu que si bé hi ha "deficiències rellevants" no hi ha "evidències" que les seves xifres d'endeutament no es corresponguin amb la realitat als informes comptables de Grifols i no troba "errors significatius" a nivell quantitatiu en les xifres presentades, per la qual cosa eximeix a la companyia d'haver de reformular els seus comptes.

La reformulació dels comptes implica que la companyia ha d'elaborar de nou els resultats en qüestió, mentre que la reexpressió consisteix a "corregir" elements dels estats financers "com si l'error comès en exercicis anteriors no s'hagués comès mai", segons les normes de comptabilitat. El regulador, per tant, no ha identificat una situació "excepcional" per ordenar la reformulació i, malgrat l'"estirada d'orelles", recolza el gruix dels comptes de Grifols.

D'aquesta manera, va donar un termini de 15 dies al fabricant d'hemoderivats que actualment presideix Thomas Glanzmann per recalcular les xifres d'ebitda (benefici abans d'impostos, interessos, amortitzacions...) i la ràtio d'endeutament dels exercicis 2022 i 2023, "d'aquelles entitats més rellevants on hi hagi participacions no controlades". A més, dona el mateix termini perquè la companyia detalli els compromisos que assumirà l'entitat per "adequar la utilització de les APM" (mesures alternatives del rendiment) als pròxims informes financers.

L'operació amb InmunoTek

També va donar "una estirada d'orelles" a Grifols per la manera d'expressar als seus informes financers operacions vinculades entre la mateixa companyia i Scranton Enterprises, la firma vinculada a la família fundadora i segon màxim accionista de Grifols, amb un control del 8,6% de les accions de la farmacèutica.

Gotham va posar en el punt de mira a les filials Haema i BPC, que Grifols va adquirir el 2018 i va vendre aquell mateix any a Scranton. La CNMV entén que Grifols pot consolidar-les en els seus comptes en disposar d'un control total sobre la seva activitat, encara que considera que la companyia "va ometre de manera inadequada els judicis professionals i assumpcions realitzades per concloure que ostentava el control als informes financers anuals consolidats dels exercicis 2022 i 2021".

Encara que la deficiència comptable més rellevant que ha trobat la CNMV és sobre l'acord de col·laboració amb InmunoTek el 2021 i 2022. Assenyala així que la compra de centres de plasma per part de InmunoTek als Estats Units no s'ha recollit adequadament en els comptes, ja que havia d'haver-lo registrat com una "operació conjunta" en comptes de com una inversió financera.

Per tot això, el supervisor demana a Grifols que reexpressi la comptabilitat d'aquest negoci, amb unes possibles pèrdues addicionals de 33,3 milions el 2022 i 15 milions d'euros el 2023. D'aquesta manera, aquest nou càlcul s'hauria de realitzar en els resultats del primer trimestre de 2024 o, si Grifols no els presentés, ja que no és obligatori, en els del primer semestre.