Les accions de Grifols s'enfonsen novament. Aquest dimecres les accions de la multinacional catalana es deixaven fins a un 18% en Borsa, després que l'agència Moody's hagi col·locat en revisió per a rebaixa la qualificació de la companyia d'hemoderivats. Moody's argumenta, entre els motius per a la revisió, una generació de flux de caixa lliure, més feble en 2023-2024 del que l'agència havia projectat, i el retard en la presentació dels comptes auditats.

Mitja hora després de l'obertura, els títols de classe A de Grifols, que cotitzen en el principal selectiu espanyol, l'IBEX 35, s'enfonsaven un 18,1%, fins als 6,4 euros per acció. El valor, que és el que més descendeix de tot el mercat espanyol aquest dimecres, acumula una forta caiguda de més del 58% l'any. Per la seva part, les accions de classe B de Grifols, que cotitzen al mercat continu, es deixaven en l'obertura un altre 15,87%, fins als 4,8 euros.

Els títols de la companyia acumulen un ple de descens en la setmana, ja que dilluns es van enfonsar un 9,96%, després que un dels seus principals inversors, Capital Group, reduís la seva participació en la companyia i els inversors baixistes elevessin les seves posicions. Durant aquest dimarts, el valor es va deixar un altre 3,81%.

A conseqüència de les caigudes sofertes en Borsa, la capitalització de Grifols s'ha reduït en uns 4.000 milions d'euros (un 45,8%), des del passat 8 gener, la vigília en què la firma d'inversió Gotham denunciés en un informe que la companyia manipulava els seus comptes. La capitalització del 8 de gener ascendia a 8.711 milions d'euros, dels quals 6.068 milions eren de les accions de classe A i 2.643 milions corresponien als títols B.

Gotham qüestiona la "conducta ètica" de l'empresa

Aquest dimecres, Gotham City Research ha advertit que Haema y BPC, filials de Grifols, tindrien un acord de finançament amb el family office Scranton, que figura en els seus comptes en 'altres actius per operacions vinculades', la qual cosa ha portat, de nou, al fons baixista, a qüestionar el compromís de la signatura d'hemoderivats "amb la transparència, la integritat i la conducta ètica".

Així ho ha posat de manifest Gotham en un nou informe en el qual ha tornat a carregar contra Grifols gairebé una setmana després de presentar els seus resultats anuals i a l'espera de la publicació dels seus comptes auditats per KPMG, el termini dels quals venç aquest divendres.

En concret, segons les explicacions de la companyia a Kepler Cheveaux, tal com detalla el fons baixista, en els comptes de la companyia no auditades figuren 321 milions d'euros com 'altres actius financers amb parts vinculades', que es refereixen a un acord de finançament de cash pooling que Haema i BPC tenen amb Scranton. "Grifols afirma que els 321 milions es refereixen a un acord de finançament de cash pooling que Haema i BPC tenen amb Scranton", assenyala Gotham en el seu informe, en el qual, segons la seva opinió, es tracta d'una "activitat de préstec entre Haema i BPC, i Scranton".

Aclariments i informacions complementàries

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, va incidir aquest dimarts en què a l'anàlisi del supervisor borsari sobre Grifols li queda encara setmanes per acabar. El cap de la CNMV s'ha mantingut així en la mateixa línia discursiva que l'expressada fa una setmana amb motiu de la presentació del pla d'activitats de l'organisme públic per a aquest exercici.

Bonaventura va assenyalar llavors que havien demanat nous aclariments i informacions complementàries a l'empresa catalana d'hemoderivats i que, per tant, necessitaven més temps per concloure la seva investigació. "Els vam acabar de rebre fa pocs dies i encara requerim unes setmanes més", va explicar Bonaventura durant la roda de premsa celebrada la setmana passada i en una línia argumentativa en què es va mantenir aquest dimarts. Així, des que la firma baixista Gotham City Research publiqués el passat 9 de gener un informe en el qual acusava la companyia catalana de maquillar els seus comptes, Grifols ha perdut prop de la meitat de la seva capitalització borsària.

Preguntat llavors per l'anàlisi del comportament de Gotham, va recordar que ja en un primer moment la CNMV va afirmar que analitzaria si el fons baixista va complir els requisits de la normativa sobre difusió d'informació enganyosa; no obstant això, aquesta anàlisi, va explicar Bonaventura, depèn de la primera anàlisi de la informació publicada per la mateixa Grifols.

En aquest sentit, Bonaventura va indicar que la CNMV està en contacte amb els seus "homòlegs nord-americans", la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC, per les seves sigles en anglès) respecte a informació sobre Gotham City Research.

Remuneració de Grifols

En espera de comunicar els seus comptes auditats al mercat, Grifols va comunicar que gairebé va triplicar la remuneració dels membres el seu consell d'administració i el personal d'alta direcció de la companyia d'hemoderivats el 2023, fins a un total de 22,3 milions d'euros, abans de l'ofensiva de Gotham. En concret, d'aquest import, 17 milions d'euros corresponen a l'alta direcció i els 5,33 milions d'euros restants al consell d'administració, el que suposa un 156,3% més que el 2022 (6,2 milions d'euros i 2,5 milions d'euros), segons figura a l'informe anual de la companyia remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) amb motiu de la presentació dels seus resultats no auditats.

Així, els membres del consell d'administració de Grifols amb funcions executives (Thomas Glanzmann, Raimon Grifols Roura i Víctor Grifols Deu) van percebre el 2023, abans de l'ofensiva del fons baixista Gotham City Research, 5,33 milions d'euros, més del doble (+113,2%) que els 2,5 milions meritats el 2022.

Per la seva part, l'alta direcció de la companyia, formada per 15 membres (dades de 2022), van meritar una remuneració global de 17 milions d'euros el 2023, la qual cosa suposa un increment del 174,2% respecte a la xifra registrada en el mateix període de l'any anterior.