L'empresa Liquats Vegetals, que elabora begudes vegetals a Viladrau (Barcelona) amb les marques Yosoy, per a Espanya, i Natrue, per als mercats europeus, ha registrat un increment de les vendes del 2%, fins als 93 milions d'euros, el 2024. A Espanya, on la meitat dels ingressos provenen de l'elaboració de producte per a la marca blanca i de distribuïdor, el creixement anual ha estat del 5,1%. La millora prové de "la robusta demanda" dels productes de Liquats Vegetals -civada, arròs, soja i ametlla-, que copa el 14,5% de la quota de mercat, amb les marques Yosoy, Yosoy Ecològic, Monsoy i Almendrola.

A Europa, la marca Natrue ha reforçat la seva presència a mercats com Països Baixos, Àustria i Bèlgica. La companyia està especialment satisfeta d'haver-se situat com a tercera marca dels Països Baixos, on encara veu molt recorregut. Enguany, ha entrat a França i el Regne Unit. Actualment, Natrue es distribueix a 45 països.

En conjunt, les exportacions representen el 22% de les vendes totals. "Europa és una prioritat i estem construint marca per estar als retailers més importants amb un gran treball de distribució", explica Laura Erra, consellera delegada i representant de la segona generació de la família fundadora. L'executiva remarca que "a Europa s'ha d'anar amb una marca que aporti valor afegit i innovació i que el més important és concentrar-se en determinats mercats per consolidar-los". 

La introducció de les innovacions en sabors -la civada Pumpkin Spice, per exemple- o la gamma barista -la civada amb te verd Matcha, amb un acord amb Matcha & Co- són la carta de presentació i el motor de creixement que Liquats Vegetals usa per entrar als mercats europeus. "Apropem al retail la tendència de personalitzar els cafès amb una experiència més gurmet, seguint les tendències de les cafeteries especialitzades", reconeix Oriol Gabarró, director comercial del grup.

Liquats Vegetals té un departament propi d'R+D amb equips interns dedicats tant a la innovació de procés com a la innovació de producte. La personalització i l'experiència barista són dos dels eixos estratègics de Liquats per al desenvolupament del producte a futur.

Fabricar a l'Europa central, a mitjà termini

Liquats Vegetals seguirà "impulsant la marca pròpia" a Europa i, per a quan hagi aconseguit una massa crítica suficient, el pla estratègic inclou començar a fabricar, possiblement a l'Europa central. Aquest pla, a mitjà termini, no té data, però segueix vigent "perquè veiem que Viladrau és una instal·lació finita i caldrà prendre decisions", assegura Erra, en declaracions a ON ECONOMIA. A més, "produir a prop dels mercats sumaria els nostres esforços per reduir la petjada de carboni", afegeix. 

Mentrestant, la companyia profunditza en l'eficiència dels processos industrials per "allargar la vida de Viladrau", coneixedors que és una ubicació privilegiada al parc natural del Montseny, amb la qual cosa tenen al seu abast aigües mineralitzades. Aquesta aigua dona qualitat als productes de Liquats Vegetals. A la fàbrica de Viladrau, de 16.000 metres quadrats, hi treballen 280 persones.

Com que l’aigua és un bé escàs, des de l’any 2020 l’empresa s’ha compromès a reduir el consum d’aigua per cada litre de beguda vegetal creada. Des del 2021, ha aconseguit reduir un 21% el consum d'aigua per cada litre de beguda elaborada, gràcies a l'optimització dels processos productius i a la inversió en tecnologies més eficients. Respecte a les primeres matèries, el grup s'abasteix de productors espanyols pel 90% de les compres, reduint així la petjada de carboni.

Respecte als envasos, l'empresa acaba d'implementar noves presentacions. També incideix en el foment del seu reciclatge. L'última innovació, en col·laboració amb Tetra Pack, és l'ús de taps de canya de sucre per als brics, amb la qual cosa han aconseguit millorar un 15% el seu reciclatge. 

Productes de la gamma barista de Yosoy, amb una nova imatge.

Aposta per la gran distribució a Espanya

El 2024, "ha estat un any de consolidació i creixement estratègic", assegura Erra. A Espanya, l'aposta s'ha centrat en l'increment de punts de venda a les cadenes de gran consum i han tancat acords amb El Corte Inglés i Alcampo, que se sumen a la distribució que ja tenien amb el grup Carrefour. "Aquests acords ens permet arribar a més punts del territori espanyol", ha assenyalat aquest dijous Oriol Gabarró. Aquest increment de la distribució ha anat acompanyat d'un increment d'inversió en visibilitat i promoció de les marques pròpies al punt de venda. 

Les marques pròpies s'han beneficiat també d'una demanda creixent de begudes vegetals a Espanya, d'un 2,2% en valor, el 2024. La demanda s'ha disparat en els sabors d'ametlla, amb un 9,8%, que "ha reforçat molt la marca Almendrola, que controla el 10% d'aquest segment de mercat", segons concreta Anna Rovira, directora de màrqueting. En el cas de la civada, que és la beguda vegetal més consumida a Espanya -suposant el 47% de tota la categoria- la demanda ha augmentat un 6% anual, i Yosoy copa el 20% del mercat.