El 72% de les empreses de gran consum alerta que la reducció de la jornada laboral suposarà una pèrdua de competitivitat per a les empreses espanyoles, segons les dades de l'última edició de l'informe 'La Veu del Gran Consum', elaborat per Aecoc a partir de les opinions de més de 200 alts directius de companyies líders de la indústria i la distribució del sector. En concret, un 15% creu que dificultarà encara més la cobertura de determinats posats, mentre que només un 9% confia que la mesura pugui millorar el clima laboral.
A més, en matèria d'ocupació, el 42% de les companyies situa la captació i fidelització del talent com el seu principal desafiament, seguit de l'absentisme laboral, amb el 37% de les mencions. L'informe constata que el gran consum afronta aquest any amb perspectives de creixement, encara que alerta de l'impacte de la incertesa reguladora i la inestabilitat geopolítica sobre la seva competitivitat.
Augment de les vendes
Malgrat la inestabilitat i incertesa global, les dades indiquen una bona arrencada d'any per al sector. El 63% de les empreses ha incrementat les seves vendes en el primer trimestre respecte a 2024, mentre que un 21% ha mantingut nivells similars i només un 15% ha registrat un volum inferior de vendes. Respecte al tancament de l'exercici, el 46% preveu créixer per sobre del 5%, i un 31% ho farà per sota d'aquest percentatge. Per la seva part, només un 5% estima que els seus resultats empitjoraran respecte a l'any anterior.
No obstant això, les companyies adverteixen que la inestabilitat internacional podria posar en risc les seves previsions per a aquest any. Així, la meitat del sector considera que les guerres comercials entre grans potències són la principal amenaça per al futur del seu negoci. A aquest risc, i en aquest clima d'inestabilitat, se suma la preocupació per possibles problemes de proveïment i escassetat de matèries primeres, esmentades pel 32% dels directius.
L'informe de la patronal de gran consum també posa el focus en l'impacte de les polítiques impulsades des dels Estats Units, ja que per al 51% de les companyies, la principal conseqüència serà un encariment de les matèries primeres i els seus components. A més, el 21% tem una caiguda de les exportacions cap al mercat nord-americà, mentre que un 17% apunta al risc d'un augment de la competència al mercat interior.
Mentre que en l'àmbit nacional, els directius identifiquen dues grans preocupacions de cara a aquest any com són la caiguda del consum a causa de la incertesa (37%) i la pressió reguladora (35%). Així, les empreses traslladen dues demandes prioritàries al govern espanyol, com és la d'ajornar l'entrada en vigor de noves mesures amb fort impacte econòmic (50%) i defensar els interessos empresarials en el nou escenari global (30%).