Per a Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa i de la Fundació CEDE-Confederació Espanyola de Directius i Executius, el factor humà, les persones, és el més important en qualsevol empresa. Per aquesta raó, el directiu ha alertat aquest dijous de l'escassetat de perfils en determinats llocs i professions i de les dificultats per retenir el talent jove en les organitzacions.

Durant la clausura del del XXII Congrés de directius CEDE, que ha reunit a Granada 2.300 directius de tot Espanya, Fainé ha esbossat que les economies europees s'enfronten a dos grans reptes. El primer és l'envelliment de la població, que implicarà un gran canvi al mercat laboral per la jubilació de la generació del baby boom i "haurem de gestionar com allargar la vida professional dels més sèniors". El segon és la transició energètica, que "avança molt a poc a poc" per combatre el canvi climàtic, que "portarà conseqüències per a molts sectors, com el turístic o l'assegurador. Cal accelerar la transició energètica".

"Com a directius, hem d'anticipar-nos a tots aquests canvis", ha sentenciat el president de la Fundació La Caixa, inclòs el de la intel·ligència artificial (IA), que "provocarà transformacions radicals com l'augment de la productivitat, l'eliminació de les barreres d'entrades en els negocis i la transformació d'un gran nombre de tasques, encara que també portarà nous llocs i professions".

Calviño: "Cal transmetre confiança als ciutadans"

En la mateixa línia, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño ha apel·lat a la inversió en qualificació i formació per part de les empreses per a "alimentar i atreure talent". En un sentit més polític i abans un auditori que hores abans ha criticat els acords del PSOE i Sumar sobre la investidura, Calviño ha demanat que "els líders polítics i empresarials transmetin confiança als ciutadans" i ha destacat la "modernització sense precedents" que ha protagonitzat Espanya gràcies a la política econòmica duta a terme en els últims cinc anys. Assegura la vicepresidenta que l'economia espanyola segueix fort, liderant el creixement i la baixa inflació a Europa i ha recordat el rècord d'ocupació que ha publicat avui l'INE.

Garamendi: "Reduir la jornada augmenta un 7% el cost laboral"

Hores abans, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, havia acusat al PSOE i Sumar d'"entorpir el creixement de l'economia", en al·lusió a les mesures anunciades en l'acord d'investidura. El president dels empresaris ha reiterat les seves crítiques a la reducció per llei de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals en assenyalar que "suposa un augment del cost del 7%". Garamendi apel·la al diàleg social, "tenim 4.500 taules de negociació col·lectiva, és la millor garantia de pau social".

Per al president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, les mesures anunciades es tracten de "focs d'artifici, plantejaments electorals que fan un gran dany a l'economia productiva," ja que "crea inseguretat jurídica i perjudica les futures inversions".

Tant Sánchez Llibre, com Javier González de Lara, president de la Confederació d'Empresaris d'Andalusia, i Gerardo Cuerva, president de CEPYME han reivindicat la figura de l'empresari com a motor de l'economia. "No hi ha res més progressista que generar ocupació", sentència González de Lara.

El rei apel·la a una "reindustrialització"

En la clausura del congrés, el rei Felip VI va apel·lar al "lideratge dels directius" perquè emprenguin "amb més intensitat que en el passat" amb l'objectiu de reindustrialitzar Espanya i Europa. "Es necessita protegir i reforçar el lideratge a determinats sectors estratègics que determinen la feina i el benestar dels ciutadans", va dir el monarca espanyol. Un benestar que amenaça d'esquerdar-se, amb "problemes severs per a empreses i llars", a causa del "proteccionisme, les barreres comercials i els conflictes que s'estan multiplicant".