Bon dijous! La notícia econòmica de la setmana és l’acord de finançament entre el govern de la Generalitat i l’espanyol, que ja l’ha aigualit, i que no genera consens polític ni aquí ni a Espanya. Segueixen també els anuncis, amenaces i negociacions al voltant dels aranzels, però no podem oblidar que estem ja en plena temporada alta al turisme, que el nostre país encadena rècords de visitants, però que el model segueix estant en qüestió; precisament aquesta setmana n’hem parlat a FOCUS ON.

Dilluns es va firmar l’acord de finançament, que va ser celebrat per tots dos governs i criticat per altres comunitats, especialment les presidides pel PP. Junts i ERC el consideren insuficient i, de fer, el mateix Salvador Illa ha admès que falta feina per fer. Té raó, ja que algunes de les coses anunciades dilluns, com que es compliria el principi d’ordinalitat, va ser desmentit dimarts pel govern espanyol.

Pel que fa als empresaris, Foment va reaccionar de seguida, celebrant l’acord per les seves bones intencions. Pimec, el Consell General de Cambres de Catalunya, Fira de Barcelona, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el RACC i Femcat, van esperar-se una mica més i van fer un comunicat conjunt, en el qual deixen el triomfalisme al marge i reclamen que es desplegui l’acord de forma rigorosa i transparent i que es respecti el principi d’ordinalitat. No comencem bé, com han reflectit en les seves columnes d'opinió Albert Carreras, que recentment el vam entrevistar, i Josep Reyner, que apunta que posa en perill el govern de Sánchez.

Els aranzels continuen sent notícia, i ho continuen sent pels anuncis i amenaces de Donald Trump. El president dels Estats Units va anunciar un gravamen del 30% a les importacions de la Unió Europea, que tot i que sempre s’ha mostrat molt més dialogant, va dir que hi hauria represàlies. Com que, fins a l’1 d’agost, la data fixada per l’inici dels aranzels, hi ha temps, Trump va aclarir que encara hi havia marge a la negociació.

Caldrà esperar, doncs, a veure en què queden, però Catalunya s’hi juga força. Tot i que les exportacions directes als EUA són relativament reduïdes, és la comunitat autònoma espanyola més exposada, amb 3.160 empreses catalanes que venen al país 4.350 milions d’euros. Com va explicar el Josep Maria Casas, els sectors més afectats són el químic i farmacèutic, que sumen exportacions properes als 1.900 milions d’euros. També impacten en la perfumeria i cosmètica, la maquinària i els béns d’equip o el sector agroalimentari. L’economia catalana ja se’n ressent, i previsiblement, ho farà cada cop més, com reflectia un informe de BBVA Research presentat aquest dimecres, tant per les importacions directes com per les indirectes, però també per la previsible baixada de pernoctacions i la feblesa del dòlar i altres monedes, com el iuan xinès, perquè resta competitivitat a l’economia de l’euro.

La possible caiguda de les pernoctacions encara no es nota, però sí que es nota una desacceleració en la despesa dels visitants, segons el mateix informe. En tot cas, ens seguim movent en xifres rècord, amb algunes zones de la ciutat de Barcelona i de la costa catalana saturades, i amb un model low cost que tothom critica però ningú canvia. Per parlar-ne, hem celebrat un nou FOCUS ON, titulat Turisme català: del pes econòmic al pes social.

Marian Muro, directora general d'Apartur, Antoni Escudero i Martínez, president de la Federació d’Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona, Josep Francesc Valls, director de la càtedra Retail, Turisme i Serveis de la UPF Barcelona School of Management, i Marinel·la Mosquera, directora de l’agència Pedratour, han debatut del model, els pisos turístics, la taxa turística, la massificació i les tres D del turisme, en un FOCUS ON moderat pel Germán Aranda. Pots veure’l sencer a Youtube.

La setmana ha tingut també notícies empresarials. Si bé la majoria de cotitzades estan callades, a punt de presentar els seus resultats semestrals, d’altres sí que celebren compres, millores o bons resultats. Hi hem posat el focus, així com en els directius protagonistes.

Les empreses de la setmana

Sant Jordi 2025 Barcelona Casa Batlló roses foto carlos baglietto
La Casa Batlló l'últim Sant Jordi. Imatge: Carlos Baglietto

La Casa Batlló, disparada
La Casa Batlló del passeig de Gràcia de Barcelona, un dels principals atractius turístics de la ciutat, va generar l’any passat uns ingressos de 65,2 milions d’euros, un 15% més que en l’exercici anterior, i uns beneficis de 26,3 milions d’euros, que també són gairebé un 15% més, com va informar en primícia el Josep Maria Casas. Segons els comptes de Casa Batlló del 2024, els seus propietaris, que són els cinc germans Bernat Serra, fundadors de Chupa-Chups, van ingressar l’any passat un dividend a compte d’aquest mateix exercici de 17 milions d’euros, dos milions més dels 15 del 2023 i cinc més que els 10 del 2022.

Grifols farà una nova planta
Grifols és l’excepció entre les cotitzades, ja que aquest dimecres va anunciar que invertirà 160 milions d'euros en una nova planta a Lliçà de Vall, amb la qual duplicarà la seva capacitat de fraccionament de plasma a Europa, com va informar el Juan Ferrari. Amb aquestes noves instal·lacions, la companyia reforçarà la seva resposta als més de 300.000 pacients del continent que depenen dels medicaments derivats del plasma, enfortint el seu compromís amb Catalunya, Espanya i Europa, segons el comunicat. La notícia va agradar als inversors i l’empresa va pujar un 4,3% a borsa dimecres.

Hesperia multiplica beneficis
El grup hoteler català Hesperia va tancar el 2024 amb un benefici de 15 milions d’euros, gairebé quatre vegades més que els 4 milions del 2023, en el que és, segons la companyia, el seu "millor exercici fins ara".  El grup que dirigeix Jordi Ferrer va avançar també com està anant aquest any, en el qual, com no podia ser d’altra manera, pel boom turístic, les vendes segueixen a l’alça: en el primer semestre, van créixer un 13%, fins als 98 milions.

Vermuts Miró compra Perucchi
Vermuts Miró ha anunciat aquesta setmana la compra de la històrica marca Vermouth Perucchi, fundada el 1876 a Barcelona i considerada la més antiga de l’Estat. Miró forma part del grup empresarial MaserGrup, que dirigeix Xavier Martínez, i va explicar que preveu mantenir totes les unitats de negoci i el personal de Perucchi, que s'integrarà plenament a Vermuts Miró amb les seves condicions laborals actuals. Ambdues marques esperen sinergies industrials i comercials que impulsin un creixement anual de doble dígit en els anys vinents.

Els directius protagonistes

Pere Navarro Newsletter

El Consorci de la Zona Franca ha aprovat aquest dimarts el seu balanç de resultats anual de 2024, que ha tancat amb un benefici de 29,7 milions d'euros, gairebé el doble dels 16,36 milions d'euros de l'any anterior. Durant aquest any, l'empresa que comanda Pere Navarro va facturar 65,5 milions, un increment de 2,4 milions en comparació amb l'any anterior. Aquesta entitat pública que es finança amb fons propis arriba a un patrimoni net de 654 milions d'euros.

Helena Helmersson Newsletter

Mango incorpora talent i experiència al seu consell d'administració. La cadena de moda propietat de la família Andic va anunciar aquest dilluns el nomenament d'Helena Helmersson, que va ser consellera delegada del grup H&M entre 2020 i 2024, com a consellera independent.

Emili Rousaud Newsletter

La de Factorenergia és una d'aquelles històries d'èxit empresarials a casa nostra que cal explicar de tant en tant. El seu fundador, Emili Rousaud, ho ha fet en un llibre, una biografia autoritzada, i n'ha deixat alguna pinzellada en una entrevista a ON ECONOMIA, en la qual també parla del sector, de les renovables, de l'apagada i fins i tot del Barça, del qual va ser directiu.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!