L’economia catalana creix i viu un rècord d’ocupació. Però la política comercial de Donald Trump ja està començant a afectar, i ho farà més si no hi ha un acord que elimini o minimitzi els aranzels per la venda de productes de la Unió Europea als Estats Units. BBVA Research ja ha revisat a la baixa la previsió de creixement de Catalunya i apunta als EUA com l’origen d’aquesta baixada.

El centre d’estudis del banc espanyol ha presentat l’informe Situació Catalunya. Primer semestre 2025, en el qual preveu que el PIB català creixi un 2,6% aquest any, quatre dècimes del que preveia a principis d’any, i es desacceleri de forma important, fins a l’1,5%, el 2026, una dècima menys de la previsió anterior. En tots dos casos, més que l’economia europea, però si bé enguany s’estima que Catalunya creixi més que el conjunt d’Espanya, per al 2026 la xifra se situa una dècima per sota de l’espanyola.

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, ha explicat que les previsions “es redueixen per totes les incerteses actuals i la dèbil economia europea”. Les incerteses de les quals parla l’informe són sobre la política econòmica i aranzelària. Tot plegat ha portat el centre d’estudis a reduir també la previsió de llocs de treball, d’uns 175.000 en dos anys a 155.000 en dos anys. Tot i això, espera una baixada de la taxa d’atur, fins al 8,5% el 2026.

Els aranzels, tot i que encara no estan tancats, ja afecten les exportacions. La previsió de BBVA Research és que el 2026, baixin entre un 2 i un 3%. Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research, ha admès que “l’exposició directa de Catalunya als Estats Units és relativament limitada”, però té altres formes d’impacte.

“Ens preocupen més els efectes indirectes en les cadenes de producció”, ha afegit Cardoso. Catalunya sí que exporta de forma important a països europeus, com Alemanya i França, que després ho fan als Estats Units. Si venen menys cotxes o màquines als EUA, necessitaran comprar menys peces a Catalunya per fer aquests productes. Aquest és l’efecte indirecte. França i Alemanya, de fet, ja estan creixent molt per sota de Catalunya.

Les pernoctacions i la competitivitat

També es noten els aranzels per les pernoctacions de turistes dels Estats Units, i d’altres països, a Catalunya. Si l’economia estatunidenca, o europea, es deteriora, pot afectar els hàbits turístics dels seus habitants. De moment, en nombre de visitants no es nota, però sí en despesa dels estrangers que venen a Catalunya, que s’està desaccelerant.

I un altre efecte de la política econòmica dels Estats Units és que “podem perdre competitivitat respecte a països amb monedes vinculades al dòlar, com amb la Xina”, ja que la previsible debilitació del dòlar farà que les seves exportacions siguin més competitives. Això posarà més fàcil a les empreses xineses portar productes a la UE, més barats, el que farà més difícil a les empreses catalanes competir amb aquests productes.

Malgrat aquests efectes, BBVA Research és relativament optimista perquè s'està produint una recuperació del poder adquisitiu i una rebaixa dels tipus d'interès, que impulsen la riquesa de les famílies, i un creixement de la construcció. Aquests factors expliquen que tot i les incerteses pel que fa als Estats Units i la seva política aranzelària, i a la resistència de l'economia i la indústria europea, el centre d'estudis encara vegi creixement econòmic i d'ocupació tant a Catalunya com a Espanya per aquest any i el vinent.