El teixit empresarial català reclama un desplegament rigorós, transparent i que respecti el principi d’ordinalitat en l’acord sobre el finançament singular. Així ho exposa un comunicat conjunt del Consell de Cambres de Catalunya, Pimec, RACC, FemCat, Col·legi d’Economistes i Fira de Barcelona.
Aquestes organitzacions empresarials valoren la “bona predisposició” dels governs de la Generalitat i l’Estat per abordar un finançament singular per a Catalunya. Recorden que l’acord haurà de recollir “demandes històriques” del teixit econòmic i social català com la recaptació pròpia de l’IRPF a partir de 2026, el respecte al principi d’ordinalitat i el reforç de la capacitat normativa i inspectora de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).
Després de dècades d’infrafinançament, recalquen que aquest acord ha de representar “una oportunitat per garantir que Catalunya pugui gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar els seus propis tributs amb responsabilitat i equitat”. També han posat en valor que el pacte inclogui “una quota de solidaritat clara i equilibrada, que eviti greuges comparatius i afavoreixi la cohesió territorial”.
Un cop anunciat l’acord aquest dilluns, aquestes organitzacions empresarials catalanes reclamen “concreció normativa, transparència i celeritat” en el desplegament del nou marc fiscal, així com la “despolitització del debat per centrar-se a invertir els recursos en les polítiques públiques que impulsin el progrés econòmic del país i el seu teixit productiu”. Així mateix, insten a garantir un procés de reforma que sigui compartit amb altres territoris de l’Estat, però que alhora reconegui la singularitat i el pes econòmic de Catalunya.
Recorden que en una trobada amb la consellera d’Economia, Alícia Romero, li van traslladar la necessitat d’un desplegament lleial, efectiu i alineat amb els principis pactats. Afegeixen que aquesta reunió va servir per “escenificar el consens del teixit econòmic i social en defensa d’un model de finançament just i adequat a la realitat catalana”.
Les sis organitzacions que signen el comunicat reclamen que s’estableixin “mecanismes de seguiment i avaluació” per verificar el compliment efectiu de l’acord, amb un calendari on quedin fixats els terminis per a la seva entrada en vigor. I es mostren disposades a assumir “un paper actiu i responsable” en aquest procés.
Per la seva banda, en un altre comunicat, Foment del Treball va valorar aquest dilluns de manera “positiva” l’acord de finançament singular perquè “suposa un pas rellevant cap a un sistema més just, eficient i adaptat a les necessitats específiques de Catalunya”. El seu president, Josep Sánchez Llibre, va indicar que “és positiu que l’Agència Tributària catalana recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni els impostos que es generen a Catalunya”. I va recordar que “el model presentat recull moltes de les demandes que el teixit econòmic i empresarial ha formulat amb insistència en els darrers anys”.