Les imatges del confinament i la desescalada pel coronavirus han omplert els últims tres mesos les pantalles. Tots hem vist múltiples enfocaments d’una mateixa realitat. Quina singularitat podem aportar? Les periodistes Núria Casas, Cèlia Forment i Bori i Alba Solé han elaborat durant aquest temps Pandèmia 2020 - Cròniques d’un canvi de vida (en obert a partir del 3 de juny) un projecte documental o en format dietari i en primera persona on els protagonistes són testimonis directes de l’experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d’estat d’alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional. Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat.

El relat cronològic del documental s’inicia el 13 de març del 2020, quan ens va arribar l’ordre de confinar-nos a casa fins l’inici d’un desconfinament progressiu, data final del qual l’estat espanyol encara no ha marcat. Les vivències dels testimonis s’entrellacen aconseguint diverses temàtiques, que podreu veure en un total de 16 càpsules audiovisuals breus al llarg dels propers 15 dies. 

Els deu protagonistes comparteixen una mateixa realitat: el confinament els ha canviat

Fa més de tres mesos, el 25 de febrer, Catalunya va registrar el primer cas de covid-19. Durant aquest temps, la pandèmia deixa més d'11.000 morts a Catalunya i 64.000 positius. A tot Espanya, se superen els 28.000 morts i els 235.000 casos. El virus posa en màxima tensió el sistema sanitari i provoca moltes incerteses per al futur. L'estat d'alarma canvia la vida de tothom, amb la població confinada a casa i negocis i centres educatius tancats. Es preveu una caiguda dràstica de l'economia, l'atur es dispara i més de 700.000 persones es veuen afectades per ERTO. La cultura viu un panorama desolador de cancel·lacions i molts dubtes de com reprendre l'activitat. Entre informacions pessimistes, però, poc a poc les regions van avançant en la desescalada.

El resultat és un retrat social que engloba gènere, segments generacionals, punts geogràfics del territori català i estranger, professions i estatus econòmic. Vivim junts la contracció de la malaltia, l’anunci d’aplicació d’un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d’una pandèmia.

Els agraïm enormement la tasca de convertir-se en productors de la seva vida - sense la presència de professionals i des de la perspectiva de la seva intimitat- haver-nos compartit aquesta situació reflexionant sobre la por, l'enyorança, la impotència la mort, però també sobre la solidaritat, l’amistat, els lligams que s’enforteixen i l'amor.

Nuria Celia Alba 2