En el capítol 4 de la sèrie documental Pandèmia 2020 – Cròniques d'un canvi de vida analitzem -des de diversos sectors- com va ser la lluita per doblegar la corba i els primers dies del confinament.

Aquest retrat ens serveix per mirar pràcticament tres mesos enrere i reflexionar quins van ser els primers plantejaments que ens vam marcar sobre el desenvolupament d'aquesta pandèmia. Us convidem a fer un exercici sobre pensar què creieu que passaria? Quants dies us plantejàveu que estaríem tancats a casa? Us ho veu agafar seriosament des del principi?

En el capítol d'avui fem un retrat de molts dels personatges que participen en aquest documental per comparar diferents visions. D'entrada, la del personal sanitari. La fisioterapeuta de Can Ruti Mar Bernal, reconeix que no s'imaginava que la situació arribés dins aquest punt. De fet, la seva parella, en Marc Marondo, calcula que estaran quinze dies tancats. En paral·lel, Alba Lloys, infermera de l'UCI a l'Hospital Sant Joan de Déu a Manresa, reitera que la cosa va de debò i retrata els primeres dies i la incertesa generada dins una unitat de cures intensives. Els mateixos dubtes que tenen els confinats, abans del 13 de març, a la Conca d'Òdena. En aquest cas, comptem amb el testimoni d'en Francesc Villaubí.

Un altre aspecte és la por, segurament, incrementada per les notícies que ens arribaven i l'opinió pública generada. Veu analitzar-vos més del compte el vostre estat de salut? La Blanca Vela, que no ha patit el coronavirus, admetia que es trobava malament i tenia mal de coll. Finalment, van ser sensacions. Repassem aquelles primeres setmanes i les contextualitzem amb les declaracions del president Quim Torra i la consellera de Salut Alba Vergés.

Pandèmia 2020 - Cròniques d'un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure al llarg de 15 dies- on els protagonistes són testimonis directes de l'experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d'estat d'alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l'anunci d'aplicació d'un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d'una pandèmia.

Nuria Celia Alba 2