En el capítol 8 de la sèrie documental Pandèmia 2020 – Cròniques d'un canvi de vida analitzem com ha canviat la nostra rutina esportiva. El confinament ens ha servit per introduir l'hàbit de practicar alguna disciplina o definitivament hem tirat la tovallola? Amb la desescalada, també és interessant veure si hem agafat amb ganes fer esport a l'aire lliure.

Aquest capítol és principalment un retrat costumista. La venda de material esportiu com peses, bicicletes estàtiques o estores s'ha esgotat en els principals punts de venda durant el confinament. Però també a través d'ell hem experimentat noves formes de socialització. En Ferran Hidalgo, des de Palma de Mallorca, aprofita per mantenir el contacte amb un grup d'amigues amb qui per webcam queda i practiquen aeròbic conjuntament. D'altres, com en Xavi Zambrana a Gènova (Itàlia), interpreta l'esport com un passatemps. Amb accions tan senzilles com agafar una raqueta de tenis i donar cops de pala amb una pilota contra la paret del menjador. I també gràcies a l'esport, la família de la Mar Bernal a Badalona aprofita per tenir entretingut el seu fill petit, l'Arnau. 

A grans trets però, la població ha engreixat de mitjana entre 1 i 3 quilos durant la pandèmia. Així ho detalla la Societat Espanyola d'Obesitat. No només els canvis alimentaris han influenciat també l'estat emocional i les ganes de sortir a comprar com l'única via per sortir de casa. La segona conclusió és que un 45% de la població ha guanyat pes.

A partir del 2 de maig, la pràctica de l'esport a l'aire lliure va augmentar en un 70%. Una tendència que es va disparar i es preveu que s'alleugeri amb la introducció progressiva del gimnàs i els centres de rendiment físic. Ara bé, el coronavirus ens haurà fet plantejar quina relació tenir amb l'esport a partir d'ara? Podem introduir canvis de forma permanent?

Pandèmia 2020 - Cròniques d'un canvi de vida és un projecte documental o en format dietari i en primera persona -que podreu veure al llarg de 15 dies- en què els protagonistes són testimonis directes de l'experiència de viure amb una epidèmia que ha afectat mig planeta. Expliquen directament a càmera, des de la intimitat, com han readaptat les seves rutines diàries durant el període d'estat d'alarma a Catalunya i com això ha repercutit en el seu benestar emocional.

Cada un dels protagonistes té un condicionant laboral, generacional, familiar o econòmic, però tots comparteixen un mateix aspecte: el confinament els ha canviat. Vivim junts la contracció de la malaltia, l'anunci d'aplicació d'un expedient de regulació temporal, la trucada que confirma el vol de tornada a casa, o com aprendre a viure en la solitud més estricta enmig d'una pandèmia.

Nuria Celia Alba 2