No s'han acabat les tempestes aquesta setmana. De fet, queda per viure un dels dies més complicats. Dijous, tot Catalunya està en avís per perilloses tempestes: la pluja serà molt intensa i en alguns punts caurà el cel. La pluja arribarà de cop i hi ha fins a 9 comarques catalanes en perill alt per intensitat de pluja. Fins i tot, Protecció Civil demana prudència davant la situació de tempestes i manté tancats punts baixos, guals i accessos a lleres perquè el cabal d'alguns rius i rieres és superior a l'habitual. La previsió del temps fa un gir de 180 graus després d'aquesta pluja: Catalunya recuperarà l'estabilitat i la tranquil·litat de cara al cap de setmana. Però quants litres poden arribar a caure l'últim dia de pluja? T'expliquem quines són les zones on les tempestes seran més perilloses al vídeo de la previsió del temps:

 

🔴 Cauran més de 80 litres en només una setmana: pluges i tempestes cada dia!

Tempestes de llibre, però seran les últimes

Les tempestes que estan colpejant Catalunya han estat molt contundents i fortes, però dijous seran més perilloses. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja a totes les comarques catalanes, 9 d'elles, amb "perill alt": el Pallars Jussà, la Noguera, l'Alt Urgell, el Solsonès i el Berguedà. 

Dijous, la pluja serà molt intensa a tota Catalunya / Servei Meteorològic de Catalunya
Dijous la pluja serà molt intensa a tot Catalunya / Servei Meteorològic de Catalunya

Dijous serà el dia més plujós de la setmana. Les tempestes que apareixeran també seran més fortes que les dels dies anteriors. Plourà a tot Catalunya, sense excepció. L'aigua apareixerà de matinada a Vielha, Puigcerdà i la Vall de Núria, i s'anirà fent forta per Berga i Vic. A primera hora hi haurà una tempesta entre França i Roses i una regada important entre Tarragona i Blanes, passant per Barcelona. El dia no farà més que complicar-se: continuarà plovent a la costa, però aniran sorgint tempestes al Garraf, Baix Llobregat, al Vallès, al Maresme i al Ripollès. S'aniran movent cap a l'Aragó i cap a Tarragona, on els patacs d'aigua poden superar els 90 litres en molt poca estona. En cas que la pluja arribi amb molta intensitat, cal seguir els consells de Protecció Civil i el seu pla d'alerta INUNCAT. 

Quantitat de pluja que podria caure aquest dijous. Serà el dia amb més aigua de la setmana / Meteologix

Quantitat de pluja que podria caure aquest dijous. Serà el dia amb més aigua de la setmana / Meteologix

Aniran perdent intensitat i les últimes i més fortes es colaran entre la Noguera, el Pallars Sobirà i al massís dels Ports. Fins i tot, podria tornar a aparèixer algun floc de neu, més a zones d'alta muntanya, recordant l'última emblanquinada del Pirineu, fa tot just una setmana. Aquesta vegada, la cota de neu es quedarà per sobre dels 2.000 metres i no s'acumularan més de 5 cm. Des d'aquell moment, durant els primers dies de la setmana han caigut més de 80 litres a zones com Artés, i ha anat plovent sense pausa a la resta de Catalunya. Són litres d'aigua determinants per mitigar (lleugerament) la greu sequera que afecta Catalunya els últims anys. No faran que s'acabi, però ajuden a omplir els embassaments. El cabal d'algunes rieres, com la de Gavarresa, que es troba entre Artés i Talamanca, porta més aigua del que és habitual, fent perillós el creuament de la llera al riu en alguns punts. Protecció Civil demana prudència en aquests casos. La realitat, però, és que tot i que les pluges ajuden, l'aigua acumulada als pantans de Catalunya continua sense pujar: continuen al 25% de capacitat. 

 

Canvi radical de temps a partir de divendres

La situació canviarà totalment a partir de divendres. Les tempestes es formaran a l'interior i al sud de la Península, deixant Catalunya al marge i només alguna gota als Pirineus i al massís dels Ports. Divendres encara quedaran molts núvols, sobretot núvols baixos i boirines a les zones més humides, com les de platja i les valls, però s'aniran trencant i desapareixent a mesura que avancin les hores. Dissabte serà un dia esplèndid, amb molt de sol i només núvols de creixement a la muntanya, on podria caure alguna gota. Diumenge es repetirà el patró de dissabte, però amb algun núvol més al Pirineu de Lleida. Després de la tempesta, arriba la calma: serà un cap de setmana tranquil.

Les últimes pedregades de la setmana deixaran pas a sol i tranquil·litat / Castellar del Vallès - @oscarmoreno113
Les últimes pedregades de la setmana deixaran pas a sol i tranquil·litat / Castellar del Vallès - @oscarmoreno113

Desapareixeran les pluges i la temperatura començarà a pujar amb més ganes: els termòmetres pujaran quasi 10 ºC i a partir de divendres marcaran entre 28 °C a Lleida, 26 °C a Girona i 23 °C a Barcelona i Tarragona. Dissabte fins i tot farà més calor: es passaran dels 28 °C a Girona, Banyoles, Terrassa i Móra d'Ebre, amb més de 25 °C a la resta. Les altes temperatures ens acompanyaran fins a final de mes, quan els termòmetres podrien tornar a caure. Els mantindrem informats des d'ElNacional.cat.