Les ventades i la neu, que per fi ha arribat a Catalunya, han estat les protagonistes de la setmana. Després d'uns dies de massa tranquil·litat meteorològica, el temps ha sigut més mogut i n'hem vist de tots colors: primeres estampes blanques al Pirineu i ratxes de vent per sobre dels 60 km/h a la ciutat de Barcelona. Fins i tot han arribat a superar els 80 km/h a l'Estartit o zones de muntanya, però per sort, aquestes ventades no han ocasionat incidències importants. Dissabte, ja s'ha tornat a respirar tranquil·litat. Però com serà el temps aquest diumenge? Farà més fred o tornarem a passar calor? Al següent vídeo t'expliquem l'evolució de la situació meteorològica i quin temps farà el que queda de cap de setmana, no t'ho perdis!

 

La temperatura no aconsegueix baixar suficientment

L'ambient ja és més fresc. De bon matí no sobren les jaquetes: dissabte els termòmetres han fregat els 0ºC, amb 0,1ºC a Vilobí d'Onyar, 0,4ºC a Baldomar i 0,5ºC a Girona. A alta muntanya, fa fred de veritat: -7,8ºC a la Tosa d'Alp, -6,1ºC a la Bonaigua i 5,6ºC a Ulldeter. L'hivern treu el cap i comença la temporada de glaçades, per això es manté amb bona qualitat la neu que ha caigut els últims dies al Pirineu. El gran dubte que sorgeix és si aquesta neu es mantindrà molts dies. Després de l'octubre més càlid mai enregistrat a Catalunya, al novembre podríem tenir la mateixa sort. Continuarà baixant la temperatura?

Ha arribat el fred a alta muntanya: el Pirineu s'ha tenyit de blanc / TWITTER: @baqueira_beret
Ha arribat el fred a alta muntanya: el Pirineu s'ha tenyit de blanc / TWITTER: @baqueira_beret

Malauradament, no hi ha bones notícies. Diumenge, tot i que l'ambient serà més fresc a primera hora, tornaran a pujar les temperatures al migdia. De nou, fins a 5ºC per sobre del que tocaria. Comença a fer fred, però no és suficient. I no s'acaba aquí, la situació s'allarga: massa calor fins dimecres, quan arribarà un nou canvi de temps.


Previsió del temps: així de malament pinta aquest novembre a Catalunya

 

El vent, a poc a poc va a menys. El front causant d'aquest fenomen ja s'ha allunyat i es troba deixant pluja a Itàlia i les illes de Còrsega i Sardenya. Dissabte encara ha bufat amb força la tramuntana i el mestral: a l'Empordà i la Selva les ratxes del vent del nord han sigut molt fortes, han arribat als 109,4 km/h a Portbou, i a les Terres de l'Ebre, el vent del nord-oest, ha superat ni més ni menys els 88 km/h a Mont-roig del Camp.

Aquestes ventades han netejat el cel de pols i núvols, després de començar el novembre amb uns dies molt grisos i lletjos. Diumenge, repetirem aquesta sort. Dia espatarrant per fer plans a l'aire lliure: no hi haurà ni un núvol al cel. A primera hora es formaran petites boirines a l'interior i a última arribaran alguns núvols a la Vall d'Aran, però serà un dia genial per fer excursions a la muntanya i fins i tot, passar el dia a la platja. A més, al migdia els termòmetres tornaran a pujar als 20ºC a Lleida, 22ºC a Vilanova i la Geltrú i als 23ºC a Sabadell i Barcelona. Serà un dia suau, però això és normal al novembre?

 

Científics a la presó

L'ambient és massa agradable i tot i que fa més fresca, els termòmetres segueixen per sobre del que tocaria. A partir de dilluns, tornaran a pujar les temperatures i dimarts es tornaran a viure 24ºC a Figueres, més de 23ºC a zones del Vallès i de les Terres de l'Ebre. A partir de dimecres, però, arribaran canvis: pluja que entrarà per Lleida i deixarà més neu al Pirineu. A més a més, la temperatura baixarà, però de nou, no tot el que necessitem. La situació cada vegada és més crítica i les dades climàtiques no paren de demostrar-ho: aquest octubre ha estat el més càlid mai observat a Catalunya. El mar també està reaccionant: a l'observatori de l'Estartit, on s'agafen dades des de l'any 1974, la temperatura de l'aigua del mar ha estat la més alta de tota la sèrie, amb 21,3°C.

 

La temperatura d'aquest octubre ha sigut la més alta que mai s'havia observat a Catalunya / Font: Servei Meteorològic de Catalunya
La temperatura d'aquest octubre ha sigut la més alta que mai s'havia observat a Catalunya / Font: Servei Meteorològic de Catalunya

 

Tot això es tradueix amb desequilibris atmosfèrics que tard o d'hora, ens afectaran a tots: els fenòmens meteorològics perillosos cada vegada arriben amb més força i amb més insistència. Els experts avisen, però sembla que a les autoritats els hi costa reaccionar: després de 6 informes d'IPCC (Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic) continua pujant la temperatura global i es construeixen noves infraestructures de crema fòssil. La societat ha de fer un pas endavant i fer tot el que es pugui perquè aquesta situació no acabi en drama:



🆘 Emergència climàtica: som a temps d'aturar aquesta crisi global? 6 consells per intentar frenar-la

 

A Europa, estan havent-hi moltes mobilitzacions, algunes, molt mediàtiques, com les del grup activista de Just Stop Oil, que demana al govern britànic que paralitzi tots els nous projectes de gas i petroli, fins i tot els científics també estan sortint al carrer. Però els governs no volen escoltar: aquesta setmana, a Munic 16 d'ells han acabat a la presó per organitzar accions de desobediència civil no violenta a Alemanya.