La previsió del temps anuncia molts canvis per als propers dies a Catalunya. Atenció al que passarà coincidint amb el cap de setmana de l'1 de maig perquè les sorpreses tornaran a ser les grans protagonistes a moltes comarques. De seguida us concretarem el temps que farà els propers dissabte i diumenge. Abans, però, anunciem un dimecres molt ennuvolat a la majoria de comarques. Ara bé, a Barcelona i a Girona, no cal que agafeu el paraigua perquè difícilment hi plourà. En canvi, sí que esperem pluges dèbils i disperses a les comarques de Lleida i a les de Tarragona, sobretot a les Terres de l'Ebre. Alerta perquè la poca aigua que caurà anirà acompanyada de fang i, per tant, ho tornarà a empastifar tot. Les temperatures màximes rondaran els 19 o 20ºC a la majoria de comarques. Seran més altes a Girona on, a diferència de la resta del país, tindrem ullades de sol. Així, a la capital del Gironès, per exemple, s'arribarà als 23ºC.

Els dies més assolellats i càlids

Dijous serà un dia majoritàriament assolellat tot i la presència d'intervals de núvols poc importants. Al matí encara estarà molt tapat a l'Ebre amb algun plugim dispers al Montsià i al Baix Ebre. Divendres, farà sol i més calor amb màximes de 25ºC a l'interior del país. A mitja tarda cauran alguns ruixats i tempestes al Pirineu i al prepirineu.

Tempesta Joan Bové TV3
Les tempestes tornaran a Catalunya durant les tardes del cap de setmana del 30 d'abril i 1 de maig / Joan Bové

Alerta el cap de setmana de l'1 de maig

El cap de setmana de l'1 de maig es presenta molt inestable. Dissabte al matí farà sol a la majoria de comarques però, a partir del migdia, veurem créixer nuvolades que, durant la tarda, deixaran ruixats, tempestes i alguna pedregada en moltes comarques interiors i del nord del país. Diumenge al matí ja tindrem el cel mig ennuvolat amb algun ruixat. A moltes comarques, però, tindrem força estones de sol. Durant la tarda i el vespre els ruixats i les tronades irregulars i de curta durada es podran presentar a qualsevol punt del país però seran més freqüents i fortes al nord de les comarques de Barcelona, a Girona i al Pirineu. També pot pedregar. El cap de setmana les temperatures màximes es quedaran més curtes i refrescarà durant les estones de tempesta.

'Abril que surt plovent, al maig crida rient'

A banda de la dita popular que sabem tots 'al maig, cada dia un raig', n'hi ha moltes altres dites com 'abril ploraner, maig rialler', 'maig arribat, hivern acabat', 'al maig, cargols a raig' o 'una flor no fa maig ni una gota un raig', entre moltes altres.