Aquest any, la primera onada de calor va arribar molt d'hora, el 15 de juny. Des d'aquell moment, Catalunya s'ha vist immersa quasi permanentment en un estiu sufocant amb temperatures més altes de l'habitual. Per fi, aquesta setmana, la temperatura baixa i es normalitza. A més, aquest canvi de temps vindrà acompanyat de pluja que no només afectarà zones de muntanya, sinó que també afectarà a punts de la Catalunya Central i litoral. Al següent vídeo t'expliquem quan i on plourà, no te'n perdis els detalls:
 

 

 

Ha arribat el final de la canícula?


Per definició, el període canicular és l'època de l'any en la que s'assoleixen valors més alts de temperatura i acostuma a donar-se entre el 15 de juliol i el 15 d'agost. Avui, coincidint amb aquesta data final teòrica, l'ambient ha sigut més fresc. A primera hora els termòmetres han baixat quasi 2ºC a punts de la costa, però al migdia el canvi encara ha sigut més extrem, han baixat fins a 4ºC a la ciutat de Barcelona. La temperatura continuarà en descens, almenys, fins a finals de setmana. De moment, continua fent calor, dilluns s'han tornat a superar els 33ºC a Lleida, Tortosa i els 30ºC a punts del litoral central, però a partir de dimarts s'esperen temperatures normals per a l'agost: sembla que els 30ºC seran una barrera més costosa de superar a tot el territori. Malgrat aquest respir, no es pot cantar victòria: a partir de divendres la temperatura podria tornar a remuntar
 

 

Previsió del temps per dimarts 16 d'agost a Catalunya
Previsió del temps per dimarts 16 d'agost a Catalunya


Setmana de ruixats també a la platja


L'agost s'ha caracteritzat per tempestes de tarda que han afectat, en la seva majoria, zones de muntanya. Calamarsades i pedra han caigut dia rere dia a la Serralada del Pirineu, però a partir de dimarts la pluja arribarà a més indrets de Catalunya. Aquest passat diumenge a la tarda arribava el preludi del canvi: els xàfecs van aparèixer quasi per sorpresa a zones de platja. Així ho vivien a Sitges, on va descarregar pedra amb intensitat: 


A partir del dia 16, les tronades arribaran altres punts de la costa. Atenció, perquè dimarts de bon matí les tempestes podrien aparèixer al tram sud del litoral de Tarragona. A la tarda, tornarà a creuar tronades des de l'Aragó fins al Pirineu oriental, sense descartar que apareguin amb pedra o calamarsa de nou a la zona del Pallars Jussà, la Noguera i l'Alt Urgell. Els ruixats s'aniran generalitzant i dimecres podrien ser més extensos: xàfecs de matinada, fins i tot al matí tocaran la costa entre Tarragona i Girona. Més núvols i aiguats per dijous, tot i que divendres la situació s'estabilitzarà. En alguns punts de l'interior de Catalunya es podrien acumular més de 40 mm aquesta setmana:

Previsió de pluja acumulada la setmana del 15 d'agost
Previsió de pluja acumulada la setmana del 15 d'agost

 

Aquests ruixats no seran suficients per la quasi extrema sequera d'aquest 2022: el risc d'incendi forestal continua sent elevat i encara falta molta aigua per a poder revertir la manca de pluja d'aquest any. Així es troben alguns pantans avui en dia: