Canvi radical de situació meteorològica a Catalunya coincidint amb l'arribada de l'estiu astronòmic aquest dimarts, a les 11 del matí i 14 minuts. La calor té les hores comptades i la millor notícia és que plourà a les zones afectades pels incendis. Els xàfecs i les tronades guanyaran terreny a mesura que avanci aquest dimarts i acabarem amb festivals de llamps i trons a gran part de Catalunya. Per cert, atenció si teniu el cotxe a l'aire lliure perquè plou fang i el trobareu empastifat. Alerta, també, perquè les tronades dels propers dies poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. Quan plourà damunt dels incendis? Quin temps farà per la Revetlla i el dia de Sant Joan? Si voleu conèixer la resposta a aquestes preguntes no us perdeu la previsió del temps en aquest vídeo:

 

Mar picat

El mar està força remenat a tota la costa catalana. En aquest vídeo es pot veure, fins i tot, com la situació marítima s'ha carregat una passarel·la a la platja de Gavà:

Quan plourà a Catalunya?

La bona notícia és que plourà a les zones castigades pels terribles incendis forestals. Passarà aquest dimarts a partir de la tarda. Primer, cauran ruixats i tempestes a les comarques de Lleida i a les Terres de l'Ebre. A última hora, els xàfecs i les tronades s'aniran estenent d'oest a est. De fet, durant la nit-matinada de dimarts a dimecres ens despertaran els trons a moltes comarques (també a Barcelona i Girona). La mala notícia és que també cauran algunes pedregades o calamarsades. Dimecres el temps també serà inestable. No plourà durant tot el dia i tindrem estones de sol però sempre amb nuvolades que, com a mínim, migtaparan el cel. Cauran ruixats i tempestes irregulars i de curta durada. El temps s'estabilitzarà de cara al tard. La gran notícia de dimecres serà la baixada de les temperatures amb valors que seran 10 o 12ºC més baixos que els que hem tingut durant la terrible onada de calor. Així doncs, l'ambient serà molt agradable. El problema que tenim és que ens convé l'aigua com la salut: primer i de manera immediata, pels incendis que encara cremen però també per la gravíssima i preocupant sequera que arrosseguem. Falta molta aigua als pantans i la vegetació ja fa temps que les passa canutes. Mireu, per exemple, com està aquest camp de colza quan encara som al mes de juny. Està rostit com si fóssim al juliol:

Quin temps farà per la Revetlla de Sant Joan?

Dijous, 23 de juny, tindrem el cel mig ennuvolat amb ruixats i tronades al Pirineu i als Ports de Tortosa-Beseit. La bona notícia és que durant la nit de la Revetlla no plourà enlloc. Els que tingueu previst banyar-vos a la platja penseu que la temperatura de l'aigua del mar està a 22ºC a Cadaqués, 24ºC a Mataró i a Sitges i 26ºC a Salou. Precaució perquè el mar no serà una bassa d'oli perquè tindrem vent moderat del sud o del sud-oest. El dia de Sant Joan es presenta estable amb sol a tot Catalunya i només nuvolades en zones de muntanya que poden deixar algun xàfec al Pirineu. Dissabte, en canvi, el temps serà més inestable amb ruixats i tronades intermitents, sobretot a les comarques de Barcelona, Girona, al Pirineu i al prepirineu. Diumenge només cauran tempestes Pirineu i, puntualment, a l'oest i a l'extrem sud del país. No descartem alguna pedregada.

verbena sant joan 2019 barcelona EP
Diversos municipis catalans han prohibit les fogueres i els petards per la Revetlla de Sant Joan / Europa Press