Ha arribat el fred de veritat a Catalunya. L'entrada de l'hivern ha coincidit amb la setmana dels barbuts, coneguda per ser la més freda de l'any. Per què se la coneix amb el nom de setmana dels barbuts? T'expliquem quina relació poden tenir uns personatges històrics amb barba i el fred.

❄️ Torna a nevar i gelar: la cota de neu a Catalunya baixa a 600 metres!

⚠️ Imatges de la nevada que ha deixat la borrasca Gérard a Catalunya

Què és la setmana dels barbuts?

La setmana dels barbuts és coneguda popularment per ser la més freda de l'any. Correspon sempre a la setmana que inclou els dies 15, 16 i 17 de gener per la celebració dels tres sants: sant Pau Ermità (el dia 15 de gener), sant Maur Abat (el 16 de gener) i sant Antoni Abat (el 17 de gener). Tots tres estan representats per homes amb llargues barbes blanques i espesses, element clau que fa que s'associïn amb el fred i la neu. Però això no és tot, molta gent inclou també en aquest grup de sants predictors de l'hivern a sant Benet i sant Efigi (el 15 de gener), sant Faci ( el 18 de gener) i sant Canut (el 19 de gener). Aquest any, resulta que justament aquests dies coincideixen amb una entrada freda que està provocant el retorn de la neu i les gelades a Catalunya. Científicament, estem a una època de l'any on les masses d'aire més fredes tendeixen a baixar de latitud. A més, també hi ha molt moviment meteorològic amb despenjament de baixes pressions que poden provocar l'entrada de masses d'aire provinents del centre d'Europa, és a dir, més fredes.

Aquest any hi ha una entrada d'aire fred que coincideix amb la setmana dels barbuts a Catalunya / Wetterzentrale ECMWF
Aquest any, l'entrada d'aire fred que coincideix amb la setmana dels barbuts a Catalunya / Wetterzentrale ECMWF

La temperatura que es viurà els pròxims dies quedarà per sota de la mitjana climàtica, però no serà un esdeveniment que s'allunyi gaire de la mitjana hivernal. 

És veritat que sempre és una setmana freda? 

Aquests dies seran molt freds, però l'arribada del fred no sempre ha coincidit amb aquestes dates: l'any 1977, l'entrada més important d'aire fred va arribar abans del dia de Reis. L'any 1956, la fredorada es va endarrerir i va ser al febrer: els primers dies del mes es va enregistrar la temperatura mínima absoluta de la península Ibèrica fins a la data, -32 °C, al Pallars Jussà. Ara bé, sí que coincideix amb la fredorada més rellevant a Catalunya dels últims cent quaranta anys: la del gener del 1891, on es van arribar als valors més baixos enregistrats a Barcelona (-9,6 °C) i Tortosa (-9,5 °C) d'ençà que es tenen dades. També coincideix amb l'entrada d'aire fred del gener del 1985: entre els dies 5 i 17 es van donar -20 °C a zones de la Catalunya Central, les Terres de Ponent i el Pirineu, amb nevades de 37 cm a la Costa Brava. Així que aquests sants predictors no sempre l'encerten: cal estar atent als avanços en la meteorologia i els canvis en la climatologia per saber de veritat quin temps farà.