L'onada de calor que Catalunya continua patint aquest cap de setmana dispara un 20% el risc de tenir un accident de trànsit, segons l'Associació Nacional d'Autoescoles ANAES. Per què és tan perillós conduir amb temperatures extremes com les que tenim a Catalunya? Quan s'acabaran les onades de calor? Quan cauran fortes tempestes a Catalunya? Quan la temperatura al carrer és de 35ºC, el cotxe arriba als 55ºC en una hora o menys, segons un informe del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC). La temperatura ideal per conduir és de 22 o 23ºC. Quan la temperatura ronda els 27ºC tenim un 11% de probabilitats de tenir un accident de trànsit. Si la temperatura és de 32ºC la probabilitat de tenir un accident es dispara fins el 22%. No et perdis els consells per evitar accidents de trànsit en plena onada de calor i la previsió del temps en aquest vídeo:

 

🔴🔥 Onada de calor a Catalunya, DIRECTE | Última hora de restriccions i Pla Alfa 3

Més errors al voltant i no veiem els senyals

Aquests dies continuen sent notícia les temperatures extremes que ronden o superen els 40ºC a l'ombra a les zones més càlides del país. Si deixem el cotxe al sol, en menys d'una hora, la temperatura interior es dispararà fins els 55 o 60ºC. Penseu que, si la temperatura dins el cotxe supera els 35ºC, el conductor no veu el 20% dels senyals de trànsit i comet un 30% més d'errors al volant. A més, la calor provoca que estiguem deshidratats, genera irritabilitat i cansament, i tot això fa que estiguem menys atents al volant i que triguem més en reaccionar davant qualsevol imprevist. Els acompanyants del vehicle solen patir somnolència, rampes, baixades de la pressió arterial i esgotament. Beveu aigua cada dos per tres i eviteu les begudes amb gas i el cafè perquè augmenten la pressió arterial i, per tant, la nostra temperatura corporal. I atenció perquè conduir amb una temperatura de 35ºC té un efecte similar a conduir amb una taxa d'alcoholèmia de 0,5 gr/l a la sang, segons la DGT:

Truc per refrescar el cotxe sense aire condicionat en només 10 segons

Els japonesos tenen un truc per reduir la temperatura del cotxe ràpidament sense aire condicionat. Consisteix en abaixar una de les finestres del cotxe i obrir i tancar la porta del costat contrari cinc o sis vegades seguides, amb força i el més ràpid possible. És a dir si obrim la finestra del conductor, hem d'obrir i tancar la porta de l'acompanyant. D'aquesta manera provoquem canvis de pressió que expulsen l'aire calent de l'interior del cotxe a través de la finestra oberta. L'aire que entra de l'exterior fa caure la temperatura en picat. L'aire fred pesa més que el calent i s'imposa amb més facilitat a l'interior del cotxe. Preneu nota d'altres consells per evitar ensurts al volant i reduir la probabilitat de tenir un accident de trànsit:

  1. Prohibit consumir begudes amb gas i cafè perquè augmenten la pressió arterial i, per tant, disparen la nostra temperatura corporal.
  2. Beveu aigua sovint
  3. Poseu parasols als vidres i reduirà la temperatura 11ºC, segons el RACC. Així també evitareu cremar-vos les mans quan toqueu el volant o el canvi de marxes.
  4. Eviteu les hores de més calor
  5. Aparqueu a l'ombra
  6. Porteu roba còmoda i fresca
  7. Reviseu el radiador, el nivell d'oli, els pneumàtics, el líquid de frens i la climatització
Accident mortal / ACN
La forta calor dispara un 20% les possibilitats de tenir un accident de trànsit / ACN