Ja ens cruspit dos terços del mes d'abril, una de les èpoques més plujoses al clima mediterrani, i encara no ha plogut a moltes comarques de Catalunya. Per sort, a partir d'aquesta nit de diumenge s'inicia un període inestable amb ruixats, tempestes i nevades que intermitentment s'allargaran fins a principis de maig i entrarem en ratxa. Apunteu-vos una altra petita victòria per celebrar: acabarem l'abril sense gens de calor i fins i tot amb temperatures per sota la mitjana, una fita difícil d'aconseguir recentment. I una altra possible bona notícia pendent de confirmar és que s'han reduït notablement les probabilitats de pluja per Sant Jordi. En el següent vídeo t'expliquem on pot ploure els pròxims dies:

 

Primers ruixats. On i quan?

La previsió del temps anuncia un diumenge canviant i variable. Cel mig ennuvolat per núvols baixos a la costa, del riu Llobregat cap al sud, i més estones de sol a Ponent, l'Empordà i al Pirineu. A partir del migdia creixeran nuvolades en punts de muntanya i de les comarques de Girona i Barcelona que deixaran alguns ruixats de tarda entre el Solsonès, el Berguedà, Osona i el Lluçanès. De moment poca pluja, però serà l'inici d'un canvi de temps. Vent moderat del sud i sud-est que es canalitzarà per la vall de l'Ebre i s'enfortirà al sud de les comarques de Lleida. També vent fort de tramuntana a l'Empordà. La temperatura començarà a recular, de moment només un o dos graus al migdia, i l'ambient serà molt agradable amb màximes de 18ºC a 22ºC en conjunt a les hores centrals del dia. A primera hora abrigueu-vos que encara farà fresca.

Temps inestable: xàfecs, tempestes, calamarsa, fred i neu

Dilluns arribarà l'anunciat canvi de temps acompanyat de tot un reguitzell de fenòmens meteorològics. Matinada i matí amb ruixats localment forts a les comarques de Barcelona, el sud de Girona i el nord de Tarragona. On més podria ploure seria a la Regió Metropolitana de Barcelona. L'entrada de molt aire fred en altura, uns -26ºC a 5.500 metres, reactivarà els xàfecs i les tempestes a la tarda a l'interior i viatjaran en direcció a la costa, sense descartar alguna calamarsada o neu granulada. La temperatura baixarà notablement i farà un fred d'hivern amb cotes de neu relativament baixes per l'època. Les recents actualitzacions redueixen les pluges per la diada de Sant Jordi i al matí podrà aguantar a tot arreu. Temps insegur a la tarda pel creixement de nuvolades i el cel serà més amenaçador, però en principi només s'esperen alguns ruixats o calamarsades erràtiques a les comarques de Girona i al nord de Barcelona, no a tot arreu. Neu al Pirineu, sobretot a la cara nord. Això sí, us haureu d'abrigar com si fos el març perquè l'ambient serà una mica fred. Ventades als dos extrems de Catalunya, vigileu amb les botigues de llibres i roses! Dimecres de transició i entre dijous i divendres tornarà a augmentar la inestabilitat i podria ploure a moltes comarques amb sensació de fresca o fred.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.